Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot

de merisor in Slow Cooking, 28 Aug 2015 | 2957 vizualizari

 

Am tot prezentat diverse feluri de zacusca, dar reteta clasica nu am prezentat-o, asa ca i-a venit si ei randul.
Este o reteta veche din carnetelul mamei soacre pe care o prepar an de an, pentru ca este cea mai simpla si poate cea mai buna.
De data aceasta am preparat-o la Slow Cooker Crock Pot, un aparat minune care mie imi place tare mult.
Sa va spun si de ce imi place:
- este un aparat electric cu un consum de energie foarte scazut;
- mancarurile se prepara lent, astfel incat se pastreaza atat aromele cat si culorile ingredientelor;
- pot prepara la el orice, de la supe/ciorbe, fripturi, diverse mancaruri, chiar si prajituri;
- este usor de manevrat, avand doua moduri de preparare: LOW si HIGH;
- are un vas ceramic, usor de curatat si care se poate folosi si in cuptor, sau pe aragaz;
- are un design tare frumos, asa mult imi place cum arata printre celelalte elctrocasnice!
Si cred ca ar mai fi de enumerat, dar nu imi mai vin mie acum in minte calitatile, ca defecte nu i-am gasit.

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg vinete
  • 1 kg ardei kapia
  • 1kg ardei gogosar
  • 500 gr ceapa
  • 500 ml ulei
  • 800 gr rosii intregi, in suc de rosii(de la Sun Food Fructe si Legume)
  • piper
  • cimbru
  • busuioc
  • sare dupa gust
  • 1-2 linguri de zahar( in functie de gustul pastei de rosii)
Portii: 17
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot:

Vinetele si ardeii se coc, se curata si se scurg foarte bine de lichid.

In retetele mai noi se pastreaza si lichidul, punandu-se mai putin ulei, dar la reteta clasica, totul se fierbe in ulei, fara a mai adauga lichidul.

Curatam ceapa si o trecem prin robot, sau o toacam solzisori.

Eu am trecut-o prin robot.

Adaugam in vasul aparatului Crock Pot, uleiul si ceapa, il acoperim cu capacul din dotare, conectam aparatul Crock Pot slow cooker Digital 4,7 l la sursa de curent si setam programul HIGH pentru 30 de minute.

Neaparat ceapa trebuie usor preparata inainte, nu definitiv, dar sa se patrunda putin.

Trecem vinetele si ardeiul prin robot, dar avem grija sa lasam ardeiul mai maricel, nu il tocam pana devine pasta.

Dupa scurgerea celor 30 de minute, adaugam in vas, vinetele si ardeiul, precum si putina sare.

Amestecam bine ingredientele cu o paleta de lemn sau de silicon, acoperim din nou vasul si setam programul HIGH pentru 4 ore.

In tot acest timp, nu vom ridica capacul, decat cu 30 minute inainte de expirare, cand verificam daca zacusca este preparata si adaugam atunci pasta de rosii si condimentele.

Amestecam din nou in vas pana se omogenizeaza ingredientele, apoi acoperim vasul si asteptam cuminti expirarea timpului.

Cand expira timpul, gustam zacusca si o mai potrivim de sare, condimente si zahar, apoi dupa caz, mai prelungim timpul de preparare cu 30 de minute(eu am prelungit).

Spalam bine borcanele si le sterilizam in cuptorul preincalzit.

Umplem imediat borcanele sterilizate, infiletam capacele si le mai dam la cuptor cu flacara aprinsa, pentru 5-6 minute, apoi stingem focul si lasam borcanele sa se raceasca lent, in cuptor, pana a doua zi.

A doua zi, le etichetam frumos si le trecem in camara.

Foarte buna zacusca, foarte bun si util SLOW COOKER CROCK POT-ul!

 

 

 

TIPS-URI

1

Legumele sunt cantarite dupa coacere si scurse de lichid.

2

Zaharul este optional, in functie de gustul fiecaruia.

3

Vasul Crock Pot-ului, nu trebuie umplut pana la maxim, cam 3/4 sau putin mai mult.

RETETA IN IMAGINI

Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-0
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-1
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-2
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-3
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-4
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-5
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-6
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-7
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-8
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-9
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-10
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-11
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-12
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-13
Zacusca, reteta clasica la slow cooker Crock-Pot-14

COMENTARII (40)

 merisor

merisor 1

29.08.2015, 17:09

Multumesc frumos, Ela!

MotanLaOale

MotanLaOale 1

29.08.2015, 18:54

buna buna

Gicuta69

Gicuta69 1

31.08.2015, 09:59

O bunatate de zacusca!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!