A.S.A.T - Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Tărănesti

Postat de Sidy in Cu de toate pe 20 Mai 2013, 15:56

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

A.S.A.T - Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii tărănesti – este promotorul unor parteneriate locale de solidaritate între consumatori din urban si mici agricultori din ruralul de proximitate.

ASAT promovează parteneriatele de solidaritate între consumatori din orase si mici agricultori din satele din apropiere (pe o rază de 70 de km). Cu alte cuvinte, parteneriatele solidare între orăsenii constienti de diminuarea continuă a alternativelor de alimentatie sănătoasă si tăranii care fac agricultură organică.

ASAT s-a născut în 2008 odată cu lansarea primului parteneriat de acest tip în zona de vest a României si se poate dezvolta prin asocierea informală a unui grup de consumatori si un mic producător agricol.

Din 2010, parteneriatele ASAT s-au dezvoltat si s-au multiplicat în mai multe zone ale tării. În primăvara lui 2012, parteneriatele locale de solidaritate s-au extins si în zona de centru .

Din 2013, parteneriatele ASAT se extind în mai multe regiuni, cu sustinerea unei retele de asociatii non-profit si a altor promotori ASAT. Astfel, în prezent parteneriatele sunt prezente în Timisoara (4 parteneriate), Cluj-Napoca (3 parteneriate), Bucuresti (2 parteneriate), Odorheiu-Secuiesc (1 parteneriat), Oradea (1 parteneriat) –in total, peste 250 de familii de consumatori care beneficiaza de produse de calitate. 11 familii de producatori au raspuns provocarii de a fi producatori-parteneri in sistemul ASAT, exprimandu-si disponibilitatea pentru un altfel de agricultura si comert.

Sistemul ASAT sustine o formă de dezvoltare alternativă pentru gospodăriile de semi-subzistentă din tară, care pot oferi produse de o calitate net superioară, în conditiile protejării lor de fluctuatiile economice din piata agro-industrială.

https://www.facebook.com/video/embed?video_id=570311369646433"

Avand in vedere aceste aspecte, in perioada 16- 17 mai 2013 , la Timisoara a avut loc Seminarului european :Practici de economie sociala si solidara cu potential de multiplicare in Romania, initiat de Mihaela Vețan , presedintă Asociatia CRIES - Centrul de resurse pentru initiative etice si solidare ,initiatoare a acestui demers in Romania si persoana implicata ca si consumator in al 6 lea an de parteneriat cu mici producatori locali.

Aici ne-am  bucurat de prezenta doamnei Denise Vuillon, initiatoarea sistemului AMAP in Franta si Jocelyn Parot, secretar general al Retelei Urgenci, retea care promoveaza la nivel international agricultura sustinuta de comunitate.

Eu am fost prezenta la invitatia Adinei Pătroc-  Consilier la Administratia Sociala Comunitara Oradea, Serviciul Programe Sociale si promotor ASAT, in calitate de consumator  si beneficiar ASAT. ASAT reinventeaza o lume disparuta:micul agricultor care poate sa cultive natural, organic, fara sa se teama ca munca lui va ramane neplatita sau ca va trebui sa vanda pe nimic produsele sale, datorita presiunii tot mai crescute  a pietei internationale si a agriculturii intensive. ASAT readuce la aceeasi masa pe urmasul taranului de altadata  si pe oraseanul de astazi , impartind cu adevarat mancarea produsa de cel dintai si respectata la adevarata sa valoare , de cel din urma. Parteneriatele ASAT sunt inspirate de miscarea AMAP( Asociatia pentru Mentinerea Agriculturii Taranesti) din Franta, lansata la inceputul anilor 2000 si care dezvolta parteneriate locale solidare intre urban si rural. Un impact asupra consumatorilor poate fi reprezentat de schimbarea obiceiurilor alimentare, de cumparae, a stilului de viata a acestora.Consumatorii isi schimba anumite obiceiuri gastronomice , integrand mai mult ingrediente locale , sezonale , cu impact nutritiv de mare calitate. In jurul parteneriatelor ASAT dezvoltate cu producatorii de legume- la noi la Oradea cu Liviu Negrescu  din Tamasda , initiat in acest an cu 20 de familii de consumatori, se dezvolta parteneriate cu produse complementare , precum bulion de casa , oua, paine , prajituri de casa, taitei ( Cosmin Câmpeanu din Gurbediu) si miere chiar familia mea se ocupa de asa ceva si la sfarsitul saptamanii vom stoarce mierea.

Chiar cu o seara inainte de a merge la Timisoara , am primit primul nostru cos cu...sanatate !!! Datorita zapezii si ploilor care au creat serioase probleme culturilor de grădină, la primul cos am primit putine produse, dar sunt sigura ca Liviu le va recupera cat de curand posibil.

Oare cui nu ii este dor de rosiile de gradina, care au o aroma mai placuta, cea pe care o stim de demult,din gradina bunicii,  un gust mai apetisant si un efect mai tolerant asupra organismului, si o compozitie care le recomanda ca pe cele mai apreciate legume ale verii. De abia asteptam produsele proaspete pe care ni-le va oferii producatorul nostru.Au intr-adevar acel gust bun si sunt fragede, precum bunatatile din gradina bunicii....

Si pentru ca suntem pe un site culinar, nu pot sa trec cu vederea faptul ca la Timisoara am servit masa chiar la Casa Bunicii ! Si cu ce preparate bune am fost serviti...o minunatie !  Apreciati si voi:

Mancati sanatos cu produse din gradina, fara chimicale ! Pana la urma ajungi la concluzia ca daca mananci legumele crescute de tine in gradina proprie e cel mai sanatos-teoretic macar stii ce ai pus in ele .  

Comentarii (5)

21.05.2013, 06:39

Bravo Sidy!!!Felicitari A.S.A.T!!!!

21.05.2013, 07:37

Multumesc frumos

Scuzati-ma daca am facut prea mare deranj pe aici ! Promit sa nu mai fac....

21.05.2013, 12:25

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04