Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?

Postat de lauralaurentiu in Tehnici pe 16 Ian 2011, 12:56

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Ma intrebam de mica, atunci cand imi cumparam cate-o japoneza de la brutarie si-o infulecam pe nerasuflate, de ce s-o fi numind astfel? Ceva mai tarziu mi-am format impresia ca numele le este dat de asemanarea cu cocul complicat al gheiselor. Indiferent de motivul pentru care au fost astfel botezate, inca ador aceste painici delicioase, albe, cu miezul pufos si coaja fina, usor crocanta.

Ingrediente:

500 de grame de faina
25 grame de drojdie proaspata
50 de grame de unt topit
300 ml de lapte (+/- 1-2 linguri, in functie de capacitatea de absorbtie a fainii)
1 lingurita de sare
1 lingura de zahar

finisare: ou batut, lapte, galbenus de ou, seminte pentru presarat etc. - la alegere

Preparare:

Se amesteca drojdia cu zaharul pana la lichefiere, se adauga 3-4 linguri de lapte cald si 1 lingura de faina. Se omogenizeaza si se lasa intr-un loc caldut, cateva minute, pana cand incepe drojdia sa actioneze (face basici). Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, se face loc la mijloc si se toarna maiaua (drojdia dospita). Se toarna restul de lapte caldut si se incepe framantatul. Dupa ce aluatul este omogen, se adauga untul topit, dar nu fierbinte, si se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula fina de ulei, se acopera (cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie) si se aseaza la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul (cam 30 de minute).

Aluatul deja crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei:



Se imparte aluatul in bucati cat mai egale, aproximativ de dimensiunea unui ou mai mare:



Se lucreaza cu cate o bucata de aluat pe rand; pentru inceput, se modeleaza un sul de aluat lung de aproximativ 35-40 de cm.:



Sulul de aluat se indoaie la mijloc si capetele se rasucesc intre ele:



Bucla formata la indoitura sulului de aluat se ridica si se deplaseaza catre partea opusa, pozitionand-o deasupra punctului de rasucire a celor doua capete:



Pe rand, cele doua capete ramase libere se introduc, prin bucla de la mijloc, dedesubt:





Se aranjeaza buclele putin si iata japoneza deja formata:



Se aseaza toate intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca 20-30 de minute:



Se incinge cuptorul la 180 de grade si se ung japonezele crescute cu ce prefera fiecare pentru finisat: galbenus de ou, ou batut, albus batut, lapte etc. Se pot presara si cu seminte (ceea ce eu nu am facut, de data asta):



Se coc in cuptorul incins la 180 de grade Celsius pentru 25 de minute.

Comentarii (7)

25.01.2011, 14:45

04.02.2011, 14:01

am retinut

04.02.2011, 17:18

trebuie sa incerc pt ca altfel nu imi dau seama cum se face??cred ca e simplu da trebuie incercat

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola