Incursiune culinara: micul dejun in diferite culturi ale lumii (partea I)

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 10 Ian 2012, 11:54

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza

Cafea, lapte, ceai, lapte cu cacao, cereale, paine, croissante, bacon sau carnati, fructe si suc de fructe sunt doar cateva dintre bunatile cu care oamenii din lumea intreaga isi incep ziua. Cu toate acestea, obiceiurile culinare au savoare culturala, fiecare popor avand modul sau propriu de a-si incepe ziua.

Micul dejun in Africa

In Africa de Nord, unde traditiile culinare au foarte multe in comun cu Orientul Mijlociu, micul dejun inseamna de multe ori ceai sau cafea si paine facute cu sorg sau mei.

In Africa de est sau de vest micul dejun include de multe ori uji. Acesta este un terci facut din manioc, mei, orez sau porumb, in functie de regiune. Terciul din porumb este cel mai des intalnit si este facut din porumb crud din care este stors amidonul. Modul in care micul dejun variaza depinde de tara, dar si de nivelul ei economic. In anumite zone se adauga si alune macinate in faina de porumb. In Madagascar, se serveste kitoza alaturi de gruel: aceasta delicatesa este facuta din fasii de carne de vita ce sunt coapte la carbuni. Fructele proaspete sunt de asemenea populare.

In zonele urbane, micul dejun in stil european este destul de des intalnit. Ani de colonizare europeana, in special din partea francezilor si englezilor au facut ca micul dejun din vestul Africii sa fie in stil francez sau continental, in timp ce in est sau sud predomina micul dejun englezesc.

Micul dejun in Australia

Data fiind relatia pe care aceasta tara o are cu Anglia, micul dejun din Australia este foarte similar celui din Marea Britanie – sunca, oua, paine prajita cu unt si gem, cereale cu lapte si ceai sau cafea. Exista si cateva combinatii tipice meniului australian insa: paine prajita cu spaghetti sau fasole coapta si sunca de exemplu.

Micul dejun in  America Centrala

Micul dejun in America Centrala inseamna retete cu oua, chorizo si alte tipuri de carnati, tortillas, pan dulce (paine dulce), fructe proaspete, suc de fructe si banane prajite. Bauturile cu cacao sunt de asemenea foarte populare dimineata. Sunt mult mai cremoase decat in alte regiuni ale Americii si sunt de multe ori condimentate cu scortisoara.

Se bea si cafea cu lapte, indulcita si cu destul de mult lapte si cafe de olla (cu scortisoara si zahar brun). Huevos rancheros este doar una dintre retetele pe baza de oua, multe dintre ele fiind specialitati locale. In peninsula Yucatan este populara reteta de huevos motulenos care se fac cu fasole prajite, tortilla, oua prajite, sunca, mazare si branza. Mancarea nationala din Costa Rica este gallo pinto, ce inseamna „cocos patat”. Este o combinatie de orez prajit si fasole neagra usor condimentata, ce poate fi servita cu smantana si ochiuri sau omleta la micul dejun.

Micul dejun in America de Sud

Micul dejun din America de Sud este destul de usor si include in general o cana de cafea cu mult lapte si putina paine sau pan dulce (paine dulce). Medialunas, croisante mici care pot fi dulci sau simple sunt foarte populare la micul dejun. Cei care prefera ceva mai usor de baut beau ceai sau yerba mate. In Argentina, cafe con leche (cafeaua cu lapte) se bea doar dimineata. La amiaza, cei care iubesc cafeaua cu lapte trec la cortados, ce contine foarte putin lapte. O alta bautura preferata la micul dejun argentinian este submarino, ce inseamna un pahar de lapte aburind cu o bucatica de ciocolata topita in ea.

Dupa micul dejun, multe persoane servesc o gustare intre mese. In Bolivia aceste snack-uri pot insemna saltenas, adica produse de patiserie mici si ovale, umplute cu un amestec de carne, mazare, cartofi, oua fierte tari taiate marunt, stafide si masline.

Micul dejun in Canada

Micul dejun in Canada este diferit de micul dejun din Statele Unite, insa se simte tendinta englezeasca a unei dimineti incepute cu o abundenta de retete. Nu reprezinta o surpriza faptul ca o tara al carui steag incorporeaza o frunza de artar este cea mai mare producatoare de sirop de artar din lume si pretinde ca clatitele pufoase cu sirop de artar sunt o specialitate locala. Siropul poate fi produs doar in partea de est a tarii, unde climatul este perfect pentru a incuraja productia de seva de catre copacii de artar. Baconul canadian, o gustare populara este servit in felii subtiri si rotunde.

Micul dejun in India

Exista o mare varietate in bucataria indiana si ce se mananca la micul dejun variaza de la o regiune la alta. Se serveste omleta cu tot felul de condimente, cartofi, ceapa. La fel de apreciate sunt si fructele si iaurtul. Micul dejun Hindi Khichri este facut dintr-un amestec de orez, linte si condimente. In timpul ocupatiei Indiei englezii au adoptat aceasta reteta ca fiind a lor si au modificat-o adaugandu-i eglefin afumat, smantana si oua si schimbandu-i numele in kedgeree.

Desi se bea foarte des ceai, in India de Sud cafeaua este alegerea cea mai populara dimineata. Multi cumpara boabe crude si le prajesc acasa. Mancarurile populare includ appam (clatite subtiri din orez ce sunt umplute cu carne condimentata sau cartofi si legume), idi-appam (taitei de orez cu lapte de cocos sau curry cu carne), idli (turte facute dintr-un aluat fermentat si fasole) si puttu (orez sfaramat si cocos presate in straturi, apoi facute la aburi si servite cu banane si lapte).

Foto: magazine13.com

Comentarii (1)

10.01.2012, 13:33

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!