Motivatie pt. sanatate prin alimentatie

Postat de adnia in Dieta pe 2 Feb 2013, 23:41

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

V-am povestit ca de ceva timp am inceput sa ma interesez tot mai mult de alimentatia sanatoasa, de o dieta cat mai echilibrata, cu grasimi cat mai putine, cu cat mai putin gluten, hrana raw-vegana, bazata pe cruditati, etc.

Stiu ca multa lume este oarecum reticenta cand ma aude ca vorbesc despre asa ceva, sau chiar mai mult, ma vad consumand asemenea preparate. Dar, credeti-ma pe cuvant, sunt chiar foarte, foarte gustoase...iar posibilitatile combinatorii sunt nenumarate. Tot ce aveti nevoie este gandirea pozitiva, deschidere, legume, fructe si condimente!

Cand povestesc despre mancarurile mele, primele ganduri care incoltesc in mintea cititorilor si apropiatilor mei apar cam acestea:"grasimile sunt, totusi, cele care dau gust mancarii...cum sa le eliminam?", "nu sufar de nicio boala...de ce sa consum fara gluten?", " nu pot sa gatesc fara carne...as muri de foame, retetele sunt prea sarace", "legumele sunt ce sunt...dar carnea este baza si cam asta trebuie sa primeze", etc.

Ei bine, trebuie sa spun de pe acum ca voi aborda fiecare din aceste ganduri separat si mai in clar, fara sa incerc sa conving pe cineva sa adere la stilul meu alimentar. Si inca ceva...nu recurg la acest tip de alimentatie doar pt. ca am ceva probleme medicale..ci pur si simplu din convingere, din faptul ca mie chiar imi plac aceste mancaruri si ma simt foarte bine dupa ingerarea lor.

Si inca ceva: nu sunt si nici nu cred ca voi fi vreodata vegetariana, sau vegana...convingerea mea este ca pot obtine efecte foarte bune nerenuntand la nimic, doar transformandu-le putin. Deatfel, mi-ar fi si foarte greu sa renunt la ceva, mai ales ca sunt o gurmanda, sunt dependenta de dulciuri si ador sa experimentez. Ce pot face, insa, este sa fiu deschisa la multiple variante, sa combin, sa incerc si sa alternez tot ceea ce ma face sa ma simt bine si e sanatos.

Nu am veleitati de nutritionista...nu am atat de multe cunostinte si experienta in spate, dar parca intrevad acum si noi orizonturi pe care vreau sa le explorez. Incep sa ma documentez din ce in ce mai mult si fac toate astea, mai ales  pt. ca e in avantajul meu si al familiei mele, iar pe de alta parte, pot ajuta si alti oameni cu diferite afectiuni, deficiente, alergii...sau care pur si simplu isi doresc sa-si schimbe stilul de viata, de gandire, de alimentatie.

E adevarat ca grasimile sunt cele care dau gust manacarurilor, dar putem recurge la mici trucuri de a elimina macar o parte din acestea din alimentatia noastra...manacrurile vor avea acelasi gust minunat, iar organismul ne va multumi mai tarziu!

In ceea ce priveste glutenul, nu trebuie sa asteptam pana sa se instaleze vreo intoleranta sau problema medicala, dar putem preveni anumite afectiuni si chiar se poate slabi. Nu ne plangem, in general, ca painea ingrasa? Ei bine, se pare ca de vina este chiar glutenul in exces! Produsele de panificatie si patiserie realizate din fainuri fara gluten sunt la fel de gustoase (de multe ori nici nu-ti dai seama ca produsele respective sunt mai "speciale" , dar fac diferenta cand vine vorba de sanatate).

Nu sunt o militanta pt. eliminarea carnurilor din alimentatie..nicidecum! Putem, insa, sa alegem carnuri slabe, carne alba, etc. Eu insami consum cu placere asa ceva si nu cred ca le voi elimina total din propria hrana....insa incerc sa servesc cat mai multe garnituri de legume, gatite cat mai simplu, sau cantitati tot mai mari de cruditati (si aici se intelege: fructe si legume). Veti fi, poate, surprinsi sa aflati cat de multe posibilitati avem sa gatim fara carne (iar gospodinele stiu asta, deoarece pregatesc tot felul de mancaruri delicioase in perioada posturilor)...iar condimentele sunt responsabile cu gustul si mirosul irezistibil al mancarurilor!

Iarna este, intr-adevar, mai dificil putin, deoarece nu avem la indemana varietatea de legume si fructe proaspete din timpul verii...dar incet si cu rabdare, toate aceste impedimente isi gasesc solutia. Dar din primavara si pana toamna tarziu, natura ne rasfata cu tot ce are ea mai bun si mai sanatos, iar eu m-am decis sa profit cat pot de mult de tot! Mi-am facut o schema mentala de alimentatie, incercand ca, din trei mese principale/zi,  macar una sa fie fara proteina animala. Bineinteles ca ma voi rasfata si cu delicatesuri din cand in cand, dar totul se bazeaza pe combinare!

Consider acest articolas ca un preambul la descoperirile mele in materie de alimentatie si pe care vi le voi impartasi si voua, in masura timpului liber, ca acesta e marele nostru inamic:) Acestea sunt gandurile cu care am plecat la drum si sper sa invat cat mai multe din acest domeniu minunat si arta care ne incalzeste sufletele!

Comentarii (7)

03.02.2013, 07:06

Santate curata, din cand in cand e buna o astfel de cura,,,

03.02.2013, 07:31

Sunt convins ca benzina buna mareste durata de viata a masinii . Este vorba de un mod de viata . Felicitari pentru efortul pe care il faci .

03.02.2013, 11:13

multumesc frumos! cand vine vorba de sanatatea proprie, niciun efort nu e inutil, zic eu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]