“New Evolution” – cea mai de succes noua dieta a momentului

Postat de Cristi Roman in Cu de toate pe 11 Ian 2011, 20:28

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
“New Evolution” – cea mai de succes noua dieta a momentului

Stiti ca nu vorbesc foarte des despre diete, fiindca am propria dieta, daca pot spune asa, adica un manunchi de reguli si obisnuinte pe care mi le-am facut de aproape doi ani si care m-au ajutat, in prima faza, sa dau jos in jur de 15 kilograme in 4-5 luni, apoi sa-mi mentin o greutate constanta, de 84-85 de kilograme (la 1,85 m inaltime). Asta fara a ma abtine de la bere, pizza sau paste, ca sa dau exemple de carbohidrati clasici.

Am facut aceasta introducere pentru a arata ca intr-adevar nu sunt adeptul dietelor clasice, cunoscute. Insa un articol citit acum cateva zile in editia irlandeza The Sunday Times, in suplimentul glossy “Style” dedicat femeilor (exista si unul pentru barbati) m-a facut sa ma gandesc cu interes si am decis sa-l impartasesc si aici, pentru cei interesati. Articolul vorbeste despre o dieta denumita “New Evolution”, dezvoltata de Arthur De Vany (72 de ani), profesor emerit la University of California, Irvine, SUA. Dieta este interesanta, dar ridica mai multe semne de intrebare, cel putin din punctul meu de vedere. Am sa las insa pe fiecare sa-si expuna propriul punct de vedere, nedorind sa influentez discutia.

Cele 6 idei de baza ale dietei New Evolution

1. Consumati alimente neprocesate: acestea sunt alimentele pe care le puteti culege cu propria mana, prinde sau ucide.
2. Mancati cel putin o data pe zi alimente crude (salata sau ceva negatit termic).
3. Consumati o varietate larga de produse, insa mestecati incet si complet.
4. Dati-i corpului ocazia de a arde grasimi limtandu-va la doua sau trei mese pe zi, nu mai mult.
5. Masa de zi de zi trebuie sa cuprinda o treime legume si fructe crude, o treime legume gatite si o treime carne sau peste.
6. Nutrientii necesari trebuie luati din alimentele crude, insa daca nu se intampla acest lucru, luati suplimente (dupa un consult specific medical).

Pe scurt,  dieta lui De Vany vine si cu alte lucruri importante:

- corpul nostru, in forma actuala, a fost “desenat” acum 40.000 de ani iar de atunci si pana in ziua de azi el nu a suferit, genetic, mari transformari;
- nevoia de dulce si de grasimi actuala este doar un obicei foarte modern;
- corpul nostru nu este facut pentru actualul stil de viata modern;
- in trecut efortul fizic firesc se impletea cu modul de a manca;
- corpul nostru este desenat pentru o paleta larga de produse, nu doar pentru unele.

Acum, un lucru care va starni controverse: painea (+ cerealele de tot felul), orezul, cartofii, zaharul, pastele fainoase sunt interzise. Eu contest cel putin interdictia legata de cereale, pe care le consider utile – consumand doar cereale integrale, oricum. Dar hai mai bine sa vedem lista de alimente permise/interzise.

Alimente PERMISE in dieta” NEW EVOLUTION”

Legume - cele foarte colorate si sarace in amidon. Adica spanacul, ardeii grasi, conopida, broccoli, sparanghel, vinetele, salatele.
Carne, peste si oua – proteinele sunt extrem de importante, fiindca pot controla apetitul, iar o lipsa de proteine poate duce la obezitate – creierul iti va cere mai multa mancare. Carne de pui, de curcan, de vita, de miel, de porc – insa crescute cat mai natural, in spatii libere. A nu se exagera insa cu consumul de carne de vita, porc si rata. Carnea de vanat este de preferat – ca si carne rosie. Pestele (somonul in special) este foarte recomandat, ca si fructele de mare.
Tipuri de “alune” - aici se includ nucile, migdalele si cele de tip pecan. Nu se recomanda alunele clasice.
Fructe – fructe proaspete, dar nu si sucul acestora. Atentie la portii: unele fructe au fost modificate genetic in ultimii zeci de ani sa contina mai mult zahar, pentru a fi mai dulci. Pepenele rosu si cel galben sunt printre cele mai recomandate fructe.
Uleiuri de calitate – in principal uleiul de masline extravirgin trebuie folosit. Evitati sub orice forma uleiurile hidrogenate (prin urmare si margarina, bogata in asa ceva), care sunt ceva cu totul strain pentru ADN-ul organismului uman si, de aceea, fac rau.

Alimente INTERZISE in dieta “NEW EVOLUTION”

Cerealele – corpul uman nu este adaptat pentru a procesa cereale. O dieta bogata in cereale poate duce la reactii alergice, nivel de insulina crescut, obezitate si tulburari digestive. Painea a fost creata ca si aliment al saracilor dar nu isi are loc intr-o dieta sanatoasa. La fel se intampla si cu orezul sau porumbul – trebuie evitate aceste produse.
Lactate – Doar in cantitati foarte mici, si de tipul iaurturilor naturale sau a unei branze de calitate, dar niciodata lapte pur.
Legume cu amidon – cartofii, cartofii dulci, radacinoasele, pastarnacul, ridichiile. Morcovii si sfecla trebuie folosite doar in moderatie.
Anumite fructe – bananele si orice fruct uscat, fiindca sunt pline de mult zahar.
Sarea – nu mai trebuie adaugata, e continuta de multe produse.
Non-mancarea – gogosile, biscuitii, prajiturile, inghetata, etc.
Soia – este bogata in lectine, care inhiba leptina si duce astfel la obezitate. Nautul, lintea si fasolea verde trebuie consumate cu moderatie.

Ce se obtine prin dieta “New Evolution”

O ardere a grasimilor aflate in exces in organism, corpul devenind mai plin de muschi si de energie, o scadere in greutate, gradata si constanta, apoi o mentinere usoara a acestei greutati.

Concluzie: nu am scris acest articol pentru a recomanda aceasta dieta ci pentru ca in lecturile mele constante am dat peste acest articol. Apoi m-am documentat si am vazut ca intr-adevar este foarte la moda si chiar a schimbat vietile multor oameni. Cred ca acum ramane la latitudinea fiecaruia sa o incerce sau nu.


Sursa foto: crossfitnordic.se

Comentarii (6)

ony

ony
01.03.2011, 20:51

eu sunt de parere ca orice produs consumat cu moderatie nu dauneaza; totul e sa ai o alimentatie echilibrata,nu prea mult din una si prea putin din alta; eu asa am reusit sa slabesc 20 de kg in 7 -8 luni. asa ca cel mai bine este sa mergem la un nutritionist si sa primim o dieta personalizata, nu sa ne luam dupa atatea miii de diete gasite peste tot;

01.03.2011, 21:39

Lau

Lau
05.03.2011, 21:05

interesant

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola