Okapi- Intre girafa si zebra

Postat de oO_ acnA _Oo in Bucataras in oras pe 27 Sep 2012, 00:46

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Care e rezultatul incrucisarii unei zebre cu o girafa ?

Okapi este numele unui mamifer nativ din padurea tropicala Ituri, care e situata in nord-estul Republicii Democrate Congo, din Africa Centrala. Desi la prima vedere  aduce a zebra, are mai multe in comun cu girafa.

Etimologia denumirii stiintifice "Okapia Johnstoni"  provine de la numele "okapi" din dialectul african Leso Karo, in timp ce epitetul care face referire la specie, provine de la numele lui Sir Harry Johnstone. Sir H. Johnstone e cel care a organizat prima expeditie, care a avut ca scop, capturarea primului specimen de okapi. Numele "Okapi" e o combinatie a doua cuvinte din dialectul Lese. "Oka" vine de la verbul "a taia " si " Kpi", un pronume care se refera la modelul realizat pe sagetile Efe , prin infasurarea sagetii cu fasii de scoarta, ca prin expunerea la foc,  sa  apara un model format din dungi negre si albe, asemanator celui de pe picioarele de la Okapi .

Spatele de la okapi are culoarea rosu-intunecat, iar picioarele sunt strabatute de dungi negre orizontale, lucru care il face sa semene cu zebrele, de la distanta. Forma capului e asemanatoare cu ce a a girafelor, cu exceptia gatului, care e scurt. Ambele specii detin limbi lungi si puternice (aprox. 3o de cm), de culoare albastra, care le permite sa rupa frunze si ramurele din copaci.

Lungimea limbii ii permite sa isi curete pleoapele, ba chiar si interiorul urechilor, care la randul lor, au dimensiuni mari; e singurul mamifer capabil de asa ceva.Masculii au deasupra fruntii, doua proturberante osificate, acoperite de piele. Un okapi adult poate atinge  o lungime de 2,5 metri si o inaltime de aproape 2 metri, inaltime masurata la nivelul umarului. Coada are o lungime de 30-42 centrimetri, iar greutatea variaza intre 200-270 de kilograme .

Sunt animale diurne, desi unele studii indica si o oarecare activitate nocturna. Din punct de vedere social, sunt solitare, grupandu-se doar in sezonul de imperechere , dieta e vegetala, in totalitate, consuma de la frunze si ramurele de copac pana la iarba, fructe sau muschi. Multe din speciile de plante care intra in alimentatia lor, sunt otravitoare pentru oameni.                                                  Sursa Descopera.org 

Comentarii (0)

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pogacele cu cascaval

de Rocsi 9

Pogacele cu...

ieri la 22:28

Fursecuri umplute cu nuca de cocos

de nadea68 5

Fursecuri umplute...

ieri la 21:55

Ciuperci umplute cu praz si mozzarella

de GeorgiG 4

Ciuperci umplute...

ieri la 20:59