Wok-ul

Postat de -Miti- in Ustensile de bucatarie pe 26 Ian 2011, 12:42

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Wok-ul

 

Ce este wok-ul? Este o tigaie care provine din China si este folosita in Estul si Sud Estul Asiei si desi bucataria fiecarei tari e foarte diferita in termeni de gust si ingrediente,au aceasta ustensila de gatit in comun.Se pare ca fiecare familie in China detine cel putin un wok.

 

E cunoscut pentru gatitul de stir - fry,dar se poate folosi si la prajit,gatit cu aburi,afumat si chiar pentru supe. Foloseste putin ulei si eu in wok am facut cei mai buni cartofi prajiti.Da,o folosesc si la cartofi prajiti,asa de versatila e.

Cum arata? Trasatura cea mai distinctiva e forma,original cu partea de jos  rotunjita,dar pentru a fi mai usor de folosit pe aragazele din Occident a devenit plata. Este concav curbata.Initial,a fost inventata pentru ca foloseste putin ulei (se pare ca era deficit de ulei pe atunci).E mai usor de intors mancarea pe wok-ul cu fund rotund.Arata ca o tigaie adanca,marimea cea mai des folosita are diametrul de 36 cm si au de obicei manerul de lemn,care e de preferat fiindca e mai simplu de folosit. Nu te arzi cu un maner de lemn si mai usor daca vrei sa intorci mancarea fara spatula ci scuturand wok-ul.

 

Materialele cele mai des folosite sunt otel carbon si fonta,iar primul este cel mai folosit pe scara larga. Este un bun conductor de caldura,se incalzeste repede,mentine temperatura si se raceste repede. Sunt mai ieftine si mai usoare,deci mai usor de lucrat cu ele.Sunt mai dificil de intretinut,trebuie avut grija sa nu rugineasca.

Se mai gasesc si wok-uri non-stick,dar trebuie avuta grija sa nu o zgariati si sa nu o folositi la temperaturi mai mari de 250C caci stratul non stick se va topi.

 

Wok-ul poate fi folosit intr-un numar mare de metode de gatit:stir fry,prajire in ulei incins,la aburi,braising,mancaruri calite si chiar supa.

Se poate praji carnea,ca apoi sa fie lasata deoparte pe peretii wok-ului in timp ce se prajesc legumele.Temperatura este mai ridicata pe fund.

 

Cum se intretine:clatiti-l dupa fiecare utilizare,stergeti-l cu un prosop de bucatarie absorbant .

 

Gatirea in wok se face altfel: se adauga 1 lingura de ulei in wok-un infierbantat la maxim,se adauga usturoi,ghimbir ras,apoi carnea,care dupa ce e prajita se de deoparte,se adauga legumele,condimentele sau sosurile dorite.

Cateva lucruri de retinut cand gatim cu un wok:

- deoarece se gateste la o temperatura ridicata si repede,toate ingredientele sa fie preparate si taiate. Nu o sa aveti timp sa taiati ceapa pana se prajeste carnea,o sa o ardeti sau praji prea tare in acest fel.

-folositi o spatula cu maner lung,ca sa nu va ardeti si e mai usor pentru amestecat mancarea

-inainte de a pune ingredientele in wok,acesta trebuie incalzit la foc mare si continuati sa gatiti la foc mare

-toate ingredientele sa fie taiate de aceeasi marime

-folositi o spatula de lemn sau plastic rezistent pentru a nu zgaria wok-ul

 

Spor la gatit in wok! Al meu il am de la Ikea si sunt foarte multumita de el,nu e greu si il folosesc la multe mancaruri.

 

 

Comentarii (17)

01.03.2011, 17:52

Este foarte bun wok-ul. L-am descoperit in urma cu 10 ani, cand am fost invitati la o familie de chinezi pentru a degusta mancarea specifica lor.

09.04.2011, 01:07

in fiecare bucatarie ar trebui sa existe asa ceva.eu am unul de tefal si sunt incantat.

08.01.2014, 15:12

Cine nu are sa isi cumpere

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04