Babgulyas la ceaun

de CulinaryRainbow in Vita, 18 Dec 2013 | 6651 vizualizari

 

Mi-a luat ceva timp până să mă apuc de scris rețeta, pentru că un Babgulyas la ceaun nu faci în fiecare zi. E o nebunie!
Îmi amintesc cel mai bun Babgulyas pe care l-am servit în România, la Tășnad, pe terasa hotelului Alystra. Un castron plin de arome, foarte aspectuos și proaspăt.
Sunt de părere că n-are rost să te-apuci de gulyas dacă nu-l faci într-un ceaun mare și ars de-atâta gătit în el. Ceaunul face parte din ”ingredientele” principale.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg și jumătate carne de vită
  • 700 g ciolan afumat
  • 1 kg fasole albă ( bob mare )
  • 10-12 l de apă
  • 5 linguri ulei
  • 2 cepe mari
  • 2 căței de usturoi
  • 5 morcovi potriviți
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină țelină
  • 2 rădăcini păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii mari
  • 1 lingură chimen
  • 3 frunze dafin
  • frunze de pătrunjel
  • 1 lingură pastă de ardei iute
  • sare
  • piper
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Babgulyas la ceaun:

   Se face o tocăniță din carnea de vită și ceapa tăiate cuburi. Se adaugă cățeii de usturoi întregi, apoi legumele tăiate după bunul plac, foile de dafin și jumătate din cantitatea de chimen. Apa se adaugă treptat.

   Când tocănița capătă consistență, se adaugă fasolea și afumătura tăiată bucăți potrivite, apoi restul de apă. Fasolea trebuie ținută în apă caldă cel puțin 3-4 ore înainte de-a o găti, astfel, Babgulyasul va fi gata într-un timp mult mai scurt.

   Când apa scade și legumele sunt aproape fierte, adăugăm cealaltă jumătate din cantitatea de chimen, pasta de ardei iute și piperul. Potrivind astfel gustul, mai lăsăm la foc iute până când fasolea va fi fiartă și ea.

   La final adăugăm sarea și verdeața de pătrunjel. Se servește cu ardei iute.    Poftă bună!

 

COMENTARII (13)

Rocsi 1

18.12.2013, 21:39

Ioii ce bunatate

Panacris 1

20.12.2013, 10:21

CulinaryRainbow 1

20.12.2013, 10:48

Și-acum, pe frigul ăsta aș scoate ceaunul la treabă! Merită din plin!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55