Bors de legume, cu loboda si leustean

de RODIMUR in Ciorbe, 7 Sep 2020 | 4683 vizualizari

 

Pentru că vreau să termin legumele din congelator (și nici nu voi mai pune altele aici, măcar un an, de acum înainte!) dar și pentru că soțul preferă oricând ciorbele/borșurile de legume și nu pe acelea cu multă carne, am făcut, spre sfârșitul săptămânii trecute acest borș gustos, aromat cu obișnuitele și sănătoasele condimente naturale: pătrunjel, mărar și mai ales mult leuștean.
Iar borșul natural, preparat de mine în casă, a contribuit din plin la gustul minunat care ne-a încântat. Evident, o mămăliguță caldă este foarte bună cu acest borș de legume, dacă vă place...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.

 

INGREDIENTE

  • 4-5 cartofi roz
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/4 țelină
  • 1 ceapă mare, galbenă
  • 1 roșie mare
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 200 grame de mazăre
  • 2-3 legături de lobodă
  • 1-2 legături de leuștean
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 750 ml de borș natural
  • sare
  • piper
  • Pentru servit (opționl):
  • mămăliguță
  • smântână
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de legume, cu loboda si leustean:

Dacă se folosesc legume din congelator (așa cum am făcut eu) se scot din timp, mai ales mazărea, ca să se decongeleze natural.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 l de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când este cazul.

Cât timp fierb rădăcinoasele, se spală ceapa, se taie mărunt și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic.

Se spală roșia, se taie cubulețe și se înmoaie, la foc mic, în aceeași tigaie cu ceapa călită.

Se aleg separat zarzavaturile (pătrunjelul, mărarul și leușteanul) se spală și se taie mărunt.

Se curăță cartofii, se spală și se taie sub formă de cubulețe.

Se adaugă mazărea în oală și după două clocote se adaugă și cartofii tăiați cubulețe.

Se mai lasă ingredientele la fiert încă 2-3 clocote, după care se adaugă loboda tăiată și borșul, pentru ultimul clocot, odată cu legumele călite.

Se condimentează cu sare și piper și dacă se constată, prin verificare/degustare, că toate legumele sunt fierte, se adaugă: pătrunjelul tocat, mărarul și leușteanul și apoi se ia oala de pe foc.

Se pune capacul pe oală și după 10 minute ”de odihnă”, borșul se poate servi, eventual cu smântână și mămăliguță caldă.

TIPS-URI

1

Dacă folosiți legume de la congelator, scoateți-le din timp, ca să se decongeleze natural.

2

Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor la fierbere.

3

Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar ușor, ca să se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.

4

Mazărea și cartofii tăiați cubulețe se adaugă în oală când rădăcinoasele sunt aproape fierte.

5

Borșul se adaugă spre sfârșitul preparării, pentru ultimul clocot.

6

Zarzavaturile se adaugă chiar la sfârșit, când s-a luat oala de pe foc, ca să nu-și piardă aroma.

7

Serviți borșul, după ce ”s-a odihnit” cel puțin 10 minute, cu capacul pus pe oală.

8

Cine dorește, poate servi borșul cu mămăliguță caldă și smântână.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de legume, cu loboda si leustean" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de vitel