Caramel

de portiadelumina in Dulciuri, 11 Sep 2013 | 3065 vizualizari

 

Ştiu că nu e o reţetă sofisticată, dar e la fel de adevărat că atunci când ai nevoie de un caramel, trebuie să ai habar cum şi ce trebuie făcut să iasă bine. Şi afară de asta mie îmi place caramelul. La reţeta anterioară pe care o găsiţi aici http://www.bucataras.ro/retete/pere-in-sos-de-caramel-50826.html
am folosit caramelul fără a da indicaţii şi poze, descriindu-l decât la modul general. E foarte adevărat că se poate procura şi din comerţ, dar nu merită, pe de o parte pentru că mai conţine diverse substanţe nesănătoase, iar pe de altă parte, pentru că se face foarte uşor într-un timp scurt.
Nu mă întind cu introducerea pentru că nu-i site de literatură aici, ci e site culinar. :D

 

INGREDIENTE

  • 100 gr zahăr
  • 30 gr unt
  • 1 plic zahăr vanilat
Portii: 3
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caramel:

Pentru pregătirea caramelui este nevoie de un vas în care se poate amesteca lejer, evident, proporţional cu cantitatea de caramel dorită.

În vasul ales, la foc mic, se pun zahărul şi zahărul vanilat şi se amestecă continuu să nu se lipească. Cristalele de zahăr se vor lichefia rapid transformându-se într-o substanţă vâscoasă de culoare maroniu-aurie. În tot acest timp, fără a se întrerupe amestecatul se adaugă untul şi se omogenizează cu zahărul topit.

În momentul în care încorporarea untului se definitivează complet, se opreşte focul şi caramelul se scurge într-un alt vas pentru a se evita lipirea.

Simplu, nu? Mai mult am vorbit decât am gătit. :))

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Eu am folosit unt, deşi iese mult mai gustos cu smântână de gătit ori lapte condesat.

2

Pentru schimbarea culorii (eventual mai închisă), în funcţie de desertul pentru care se va folosi se poate adăuga un pic de ciocolată ori alt colorant natural.

3

Tot pentru o culoare deosebită, pentru cine are la îndemână, se poate folosi zahărul brun.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Caramel 259005
retete culinare - Caramel 259006
retete culinare - Caramel 259007
retete culinare - Caramel 259008
retete culinare - Caramel 259009
retete culinare - Caramel 259010

COMENTARII (81)

geoline 1

26.02.2015, 19:22

E bine de stiut cum se face caramelul, mai ales ca se poate folosi la prajituri pentru ornat, la inghetata..etc

portiadelumina 1

26.02.2015, 19:36

Georgiana, mie mi-a ieşit, deşi sunt nebucătar, cum bine ştie toată lumea.

iri_iri 1

28.03.2015, 21:04

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L