Carnati ardelenesti

de MotanLaOale in Mezel de casa, 6 Ian 2014 | 9813 vizualizari

 

Sunt carnati pe care ii facem in familia mea de cand ma stiu. Acum a fost si mai usor deoarece am folosit masina de tocat carne NM 300 Tradition de la NAUMANN. Minunat merge, toci carnea repede si poti sa umpli carnatii si fara ajutor, de unul singur. Mare ajutor am avut in NAUMANN!

 

INGREDIENTE

  • PENTRU 1 KG COMPOZITIE
  • 800g pulpa porc slaba
  • 200g slanina cruda
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar brun
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita piper
  • 1/2 capatana usturoi
  • 100ml apa calduta
  • 1-1,5m mate de porc
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Carnati ardelenesti:

Usturoiul se curata si si se piseaza. Eu l-am tocat la robotel.

Apa cu sarea se fierbe, se da un clocot si se da deoparte.

Se pune si usturoiul in apa si se lasa la racit.

Matele, cumparate gata curatate, se pun in apa calduta 1-2 ore.

Se spala bine si se lasa in apa rece cu putin otet.

Carnea si slanina se taie fasii si se toaca prin masina de tocat NAUMANN prin sita mijlocie. Merge foarte repede. Eu am facut din 3 kg carne amestecata.

Se presara peste carnea tocata sarea, zaharul, boiaua, piperul si se amesteca bine cu mana.

Se toarna si apa prin strecuratoare sa ramana usturoiul in ea, in carnati ajungand doar aroma de usturoi si nu si usturoiul care pentru mine nu arata bine in carnati.

Se amesteca bine si se lasa la rece cel putin 1 ora sa se omogenizeze aromele.

Se monteaza la masina de tocat palnia de carnati (se scoate cutitul) pe care se ruleaza matul de porc scurs de apa.

Se pune amestecul in masina cu o mana si cu cealalta mana se tine de mat potrivind densitatea carnatului. Nu trebuie sa fie nici prea indesat nici prea moale, trebuie sa fie potrivit.

Cand se termina de umplut un mat, se opreste masina.

Se pune alt mat pe palnie, se porneste masina si se face la fel pana se termina amestecul de carne.

Daca se formeaza bule de aer se inteapa matul cu un ac sa iasa.

Carnatii astfel formati se rasucesc din 15-20cm, formand carnaciori mai scurti daca ii facem pentru prajit proaspeti, cum am facut eu.

Daca aveti unde sa-i afumati se lasa la 1,4-1,5 m si se rasucesc la mijloc formand o pereche de 2 carnati de aproximativ 70cm fiecare

Dupa ce au fost formati se insiruiesc pe un lemn si se pun la rece si vant pentru 1-2 zile sa se usuce.

Dupa uscare se pot praji sau pune in congelator si consuma mai tatziu.

Daca aveti unde afuma se duc la fum rece 2-3 zile dupa care se pot pastra la loc racoros mult timp, timp in care se usuca si se consuma asa, crud uscat.

Cei afumati sunt foarte buni fierti cand sunt proaspat afumati.

 

 

TIPS-URI

1

Masina de tocat NAUMANN este de un real ajutor.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Carnati ardelenesti 288963
retete culinare - Carnati ardelenesti 288964
retete culinare - Carnati ardelenesti 288965
retete culinare - Carnati ardelenesti 288966
retete culinare - Carnati ardelenesti 288967
retete culinare - Carnati ardelenesti 288968
retete culinare - Carnati ardelenesti 288969
retete culinare - Carnati ardelenesti 288970
retete culinare - Carnati ardelenesti 288971
retete culinare - Carnati ardelenesti 288972
retete culinare - Carnati ardelenesti 288973
retete culinare - Carnati ardelenesti 288974
retete culinare - Carnati ardelenesti 288975
retete culinare - Carnati ardelenesti 288976
retete culinare - Carnati ardelenesti 288977
retete culinare - Carnati ardelenesti 288978

COMENTARII (33)

MotanLaOale 1

07.01.2014, 20:58

laura_n 1

09.01.2014, 09:22

cat de bine arata! bvoo, Motanel harnic!

MotanLaOale 1

09.01.2014, 09:44

Multumesc

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S