Cighir în prapur

de alice_ciobanu in Aperitive / Garnituri, 2 Mai 2011 | 4701 vizualizari

 

Anul acesta, pentru sărbătoarea Paştelui, am încercat o nouă reţetă de cighir, şi anume cu măruntaie de vită şi ficat de porc, învelite în prapur. O combinaţie forţată de împrejurarea că nu am mai găsit măruntaie de porc în magazin... e drept că m-am dus destul de târziu la cumpărături, din lipsă de timp.

 

INGREDIENTE

  • ficat de porc - 800 gr
  • un rinichi de vită
  • o inimă de vită
  • o limbă de vită
  • o splină
  • 3 ouă fierte tare
  • 1 ou crud
  • 100 gr smântână
  • o ceapă potrivită 
  • sare, delikat, condiment pt drob Fuchs
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • prapur
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cighir în prapur:

 

 Ficatul de porc l-am spălat şi l-am ţinut în lapte crud, cam o oră. Apoi l-am tăiat în bucăţi potrivite şi l-am pus la fiert.

  Splina, inima şi limba de vită le-am pus la fiert, separat, în oala minune cam o oră. De regulă limba este fiartă cînd se desprinde pieliţa de deasupra cu mare uşurinţă pornind de la vârf.

  Rinichiul l-am spălat foarte bine şi l-am tăiat pe canale şi l-am trecut de câteva ori prin jet puternic de apă rece. L-am pus apoi la fiert în apă cu două linguri de oţet.

   Când toate au fost gata fierte, le-am tocat mărunt în robotul de bucătărie, dar se pot da, foarte bine , şi prin maşina de carne.

  Tocătura am amestecat-o cu un ou crud, ceapa tocată mărunt şi călită în puţin ulei, smântâna, pătrunjelul proaspăt tocat şi condimentele.

  Apoi am uns cu unt o tava de chec şi am aşezat frumos şi cu grijă, pentru a nu se rupe, prapurul, lăsând marginile peste tavă, pentru putea acoperi compoziţia. În acesta am pus apoi o parte din tocătură, am aşezat în rând cele 3 ouă fierte tare, apoi restul de compoziţie după care am acoperit totul cu marginile prapurului.

  Am uns cu puţin gălbenuş de ou şi am data totul în cuptorul încins, cam 40-50 minute.

  A fost foarte delicios... chiar dacă nu am avut un drob de miel, tradiţional de Paşte.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cighir în prapur 102093
retete culinare - Cighir în prapur 102094

COMENTARII (9)

mamaieelena 1

03.05.2011, 08:50

Pasiune pentru bucatarie 1

03.05.2011, 21:41

super arata

adry88 1

06.05.2011, 10:50

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S