Ciorba de burta dobrogeana

de ANCA in Ciorbe, 14 Oct 2009 | 13687 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1,500 kg burta prefiarta la 5 l supa
  • rasol de vaca(picior) cu maduva
  • 1 morcov mare si unul mic
  • 2 cepe
  • 1 telina
  • 1 foaie dafin
  • cateva boabe piper negru
  • 5 oua
  • 1 kg smantana
  • 2 capatana usturoi romanesc
  • sare si otet dupa gust
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de burta dobrogeana:

Rasolul de vaca se fierbe la oala cu presiune 30 min de cand incepe sa fluiere.

Burta se taie julien si se pune la fiert in apa cat s-o acopere si inca 2 degete, cu legumele intregi, foaia de dafin, piperul si cativa catei de usturoi taiati in doua.

Dupa ce au fiert, se strecoara zeama de la rasol, si cea de la burta, sa ramana limpezi, apoi se amesteca si se lasa la racorit cat sa nu mai fie fierbinte.

Intre timp se face liezonul: se separa ouala, cele 5 galbenusuri se amesteca cu smantana si cu 2-3 polonice de zeama fierbinte, amestecand continuu, cu atentie, ca sa nu se branzeasca.

Liezonul se adauga treptat peste cei 5 litri de zeama, se pune la foc mic, amestecand continuu, sa nu se lipeasca. Ciorba nu mai trebuie sa dea in clocot, ci sa fiarba incet la foc mic cateva minute. Se adauga burta, se potriveste de sare si otet si se retrage imediat vasul de pe foc.

Se face mujdeiul de usturoi, dar in loc de apa, folosim un polonic din supa ramasa.

Dupa ce stingem focul, punem mujdeiul strecurat, sau cu totul, dupa preferinte, noi il punem tot!

Un morcov dat pe razatoarea mica se caleste intr-o tigaie cu putin ulei. Dupa ce uleiul s-a colorat, se strecoara printr-o sita fina si se adauga doar uleiul in ciorba, pentru aspect.

Pofta mare!

 

TIPS-URI

1

Optional, 100 g gogosari in otet se taie julien si se adauga in ciorba. De data asta noi nu am pus, ptr ca inca nu s-au facut:)

2

Daca aveti burta cruda, se spala bine, si se pune la fiert impreuna cu osul de vaca, insa necesita o fierbere mai indelungata (4-5 ore), si nu la oala sub presiune. Trebuie sa aveti grija sa rezulte suficienta zeama, deci veti folosi cca 7-8 litri de apa.

3

In functie de cum va place, se mai poate adauga in farfurie smantana, mujdei de usturoi si se serveste cu ardei iute.

RETETA IN IMAGINI

Ciorba de burta dobrogeana-0
Ciorba de burta dobrogeana-1
Ciorba de burta dobrogeana-2
Ciorba de burta dobrogeana-3
Ciorba de burta dobrogeana-4
Ciorba de burta dobrogeana-5
Ciorba de burta dobrogeana-6

COMENTARII (17)

Geanina87

Geanina87 1

13.12.2013, 06:58

abstract01

abstract01 1

18.12.2013, 17:08

Pushaa

Pushaa 1

06.03.2014, 13:10

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!