Ciorba de legume cu perisoare (sau fara ptr post)

de Doralinda in Ciorbe, 11 Dec 2012 | 2084 vizualizari

 

Am modificat aceasta reteta care o facea mama asa de buna, ptr a le place la ale mele fetite! Eu folosesc un tip de pasta speciala greaca care se numeste trahanas si e facuta din grau macinat gros amestecat cu lapte fermentat, se foloseste la supe si se face in grecia chiar si o supa doar din acest ingredient. E o pasta descoperita ( din ce se zice in wikipedia) in primul secol care apoi a fost preluat de turci, albanezi, bulgari si serbi. Fiind cu lapte ferrmentat, da un gust mai acrisor la ciorba, dar se gaseste si trahanas dulce.
E am pus si putina fidea ptr fetite.

 

INGREDIENTE

  • 2 cartofi medii
  • 1 morcov
  • 2-3 tije de telina si frunzele acestora
  • un pumn de fasole verde fina
  • 50 gr trahanas ( depinde cat de groasa vreti ciorba, eu pun chiar mai mult ca sa fie consistenta!)
  • 2-3 dovlecei mici
  • 1 ceapa tocata
  • jumatate de praz
  • leustean ( l-am adus cu mine din romania si l-am pus la congelator ptr ca aici nu se gaseste!)
  • sare
  • sucul de la o lamaie ( sau chiar doua in fuctie cum va place)
  • piper
  • 50 ml ulei masline
  • 2-3 rosii
  • Ptr perisoare :
  • 150 gr carne vita macinata
  • o lingura orez
  • putin oregon
  • sare
  • o lingura ulei masline
  • jumate ceapa data prin razatoare
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de legume cu perisoare (sau fara ptr post):

Calim putin ceapa, dupa care adaugam rosiile taiate cubulete mici, lasam 5 minute amestecand, apoi adaugam toate ingredientele taiate foarte mici cubulete ( in afara ingredientelor ptr perisoare), lasam la fiert cam 30-40 minute pe foc mic si acoperita oala. Cand s-au fiert legumele, adaugam perisoarele care le-am facut prin amestecarea ingredientelor, si mai lasam cca 15 minute. La sfarsit adaugam leusteanul tocat!

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Daca tineti post, atunci nu mai puneti perisoarele.

2

daca nu gasiti trahanas, puteti pune fidea fina.

3

nu e nevoie de ou ptr perisoare, nu se va sfarama daca le veti face cum am scris. Secretul e sa mariti focul si in timp ce fierbe mai repede, atunci puneti perisoarele!

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ciorba de legume cu perisoare (sau fara ptr post) 193154
retete culinare - Ciorba de legume cu perisoare (sau fara ptr post) 193155

COMENTARII (26)

Doralinda 1

12.12.2012, 02:38

te invit la o ciorbita, si asa nu dormim noi! imi aduc aminte ca mancam ciorba de burta pe la vreo 4-5 dimineata cand eram mai tanara!

jolygina 1

12.12.2012, 13:45

super

Doralinda 1

12.12.2012, 16:01

Jolygina

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25