Ciulama de pui cu ciuperci

de Merisor in Pui, 22 Mai 2017 | 6411 vizualizari

 

În zona de unde îmi am eu originile, ciulamaua era o mâncare foarte frecventă, preparându-se cu diverse ingrediente, cum ar fi: carne de pui, ciuperci, dovlecei, urzici, sau chiar combinând unele dintre aceste ingrediente.
Nu se folosește smântâna pentru îngroșare, așa cum am văzut în alte zone, ci lapte cu făină, un fel de sos bechamel, să zic așa.
Iese atât de bună, cu gust dulceag-picant și se servește cu mămăliguță.
Eu am adaptat această ciulama de pui cu ciuperci, zilelor noastre și bineînțeles, gustului nostru.
 

 

INGREDIENTE

  • 500 g piept de pui
  • 500 g pulpe dezosate
  • 250 g ciuperci champignon albe
  • 250 g ciuperci champignon brune
  • 1 ceapă galbenă, mare
  • 50 ml ulei de măsline
  • 100 g unt
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri făină
  • piper măcinat
  • sare
  • nucșoară
  • 4-5 căței de usturoi
  • mărar verde
  • 2 foi dafin
  • 2-3 frunze busuioc
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciulama de pui cu ciuperci:

Condimentăm carnea cu sare și piper și o rumenim pe toate părțile, în tigaia wok, cu puțin ulei de măsline.

Transferăm apoi carnea în alt vas, iar în locul ei, în wok, adăugăm ceapa tocată solzișori, o amestecăm intens, până devine sticloasă.

Adăugăm și un cubuleț de unt și 2 căței de usturoi, tocați rondele.

Peste ceapă, adăugăm ciupercile spălate, scurse bine și tocate în sferturi, precum și codițele acestora, tăiate în jumătăți.

Le amestecăm cu ceapa, pentru un minut-două, la foc mediu, apoi acoperim wokul cu capac și le lăsăm să se înăbușe bine.

Când ciupercile sunt bine pătrunse și au lăsat destul suc în vas, adăugăm carnea și le mai lăsăm să se prepare împreună 8-10 minute, pentru a se intrepătrunde gusturile.

Restul de unt (cam 60-65 g), îl punem la topit în alt vas și desfacem făina în el, apoi o diluăm treptat cu laptele fierbinte, ca la sosul bechamel.

Condimentăm sosul cu nucșoară și puțin piper și îl adăugăm în wok, amestecând intens, pentru omogenizare.

Mai lăsăm ciulamaua de pui și ciuperci, pe foc 4-5 minute, timp în care îi potrivim gustul, cu sare, nucșoară și piper, adăugăm mărarul tocat și 2-3 frunze de busuioc, 3 căței de usturoi răzuiți.

Preparăm și o mămăliguță și o servim cu delicioasa ciulama de pui cu ciuperci.

Să vă fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciulama de pui cu ciuperci" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cordon bleu exotic de curcan cu ananas