Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci

de anisoara in Paste, 19 Ian 2010 | 31771 vizualizari

 

Pentru mine acest aluat este universal, deoarece pot sa prepar diferite bucate din el.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de faina de calitate superioara
  • 2 oua
  • 450 gr de apa calduta
  • o linguita de sare
  • 1 kg brinza de vaci
  • 2 oua
  • putina sare
  • zahar dupa gust
  • 100 gr unt topit sau ulei fara miros.

   

Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci:

Se cerne faina intr-un vas mai mare si se amesteca cu sarea. Aparte se bate bine ouale cu apa calduta . Se face o gropita in centrul fainei si se toarna apa calduta cu oua. Se amesteca treptat faina cu apa cu o lingura , pina vedeti ca s-a imbibat toata apa in faina, dupa aceia cu mainele incepem sa framintam bine aluatul. Se framinta aluatul timp de 8-10 minute. Aluatul devine neted si finut, molcut la piapit. Se lasa sa se odixneasca intre 15.30 minute. Cu cit mai mult timp se odixneste aluatul cu atit mai bine se lucreaza cu el. 
In acest timp se  prepara implutura din brinza de vaci si oua, sare si zahar.  la mine in casa se maninca coltunasi facuti cu brinza sarata, altii le prefera cu brinza dulce.

Se imparte aluatul in 2  parti si se intinde cu citorul , presarind masa cu faina . Se primeste o foaie mare de aluat.

Cu  un pahar  se taie aluatul  in cerculete mai mici. Vezi fotografia.  
Se i-a fiecare cerculet in maina, se adauga cu lingurita mica implutura de brinza si se lipeste cu mare atentie pe cerc. Se procedeaza la fel cu toate cerculetele.

In momentul, cind se intintinde aluatul, trebuie sa puneti un vas mare la fiert cu  4 l de apa. Cind apa clocoteste, se adauga o lingura fara virf de sare se pun coltunasii la fiert. Se fierb cite 30 de coltunasi in acesta cantitate de apa. Coltunasii cind se pun la fert, ei cad la fund . Se amesteca atent cu o lingura de lemn. Peste vre-o 2 minute incep sa se ridice la suprafata apei, se scade temperatura la foc mai incet si se fierb inca vre-o4-5 minute. Se scot cu strecatoarea , deoarece in aceasta apa veti fierbe mai departe alta portie de coltunasi , lipiti.

Se calesc cu putina, putina apa rece, nu se spala cum pastele ,  se adauga unt topit si se amesteca bine intr-un vas mai mare. Intre timp , cit fierb primii coltunasi, se lipesc ceilalati, si se procedeaza la fel , cum am descris mai sus.

Acesti coltunasi se servesc la masa cu smintina  sau dulceata , la preferinta. Daca v-a mai ramas aluat ,se  unge bine cu margarina de grasime inalta, sau putina untura, se impatureste in mai multestraturi, se inveleste cu pelicula de bucatarie si se pastreaza in frigider timp de 2 zile.

Inainte de a prepara placinte, il scoateti din frigider lasati sa se incalzeasca la temperatura camerei, lle intindeti si faceti placinte din ele, voi arata in alta receta. Le prajiti la tigaie.

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci 14198
retete culinare - Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci 14199
retete culinare - Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci 14200

COMENTARII (17)

ionela2682 1

11.02.2010, 12:27

si eu fac coltunasi stiu reteta de la bunica mea pe care-i facea de fiecare data cand mergeam la tara ,vai ce mai mancam.....

anisoara 1

13.02.2010, 17:02

Esti deacord ca este o mincare preferata pt toti, mai ales pt copii. Toti ador acesta mincare la noi.

housy 1

27.06.2010, 18:18

vareniki...asa le zicea bunica mea la coltunasi.....a trait in basarabia candva !!
is foarte gustosi..... ce amintiri mi-ai trezit.....

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21