Cornata

de Constelatialeu in Bauturi, 11 Sep 2015 | 1538 vizualizari

 

Daca Padre a venit cu murata am zis sa contraatac si eu cu o cornata...... Corn sau Cornus mas cum se zice-n latineste... si cam asta am gasit despre el... Fructele sunt comestibile, și au gust astringent când sunt consumate proaspete. De aceea se folosesc mai ales gătite, având o aromă acidă, descrisă ca un amestec de merișoare și vișine; sunt folosite mai ales la producerea gemului, la pregătirea sosurilor, similare sosului de merișoare, fiind curățate de sâmburi și fierte cu zahăr și portocale. Pot fi de asemenea consumate uscate. În Armenia, fructul este folosit la distilarea votcii. În Turcia este consumat cu sare în timpul verii. Unele varietăți din Ucraina, selectate pentru producere de fructe, au fructe de până la 4 cm lungime. Fructele se coc spre sfârșitul verii și seamănă cu fructele coapte de cafea. În România, fructele se folosesc la obținerea de cornată, o băutură alcoolică preparată din coarne fermentate cu zahăr și alcool.

 

INGREDIENTE

  • cca 3 kg coarne ( nu de cerb )
  • 1 kg zahar
  • palinca sau alcool de 96 grade ( eu am avut palinca de Maramu )
Portii: 5
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cornata:

Mai intai admiram cum infloreste cornul Primavara. Are niste flori galbene foarte frumoase. Apoi avem rabdare ca harnica albinuta sa-si faca datoria, adica sa polenizeze, ca sa poata iesi fructele. Sunt la inceput verzi sub forma ovoida, apoi cand se coc capata o culoare rosie spre grena. Dupa ce s-au copt ne apucam de cules, e cam migala, dar exista o solutie salvatoare, asezam sub corn o prelata, apoi scuturam cu putere s acada fructele si dupa aceea le culegem.

Le trecem printr-un jet de apa,cat sa scapam de eventualele impuritati,desi la cat alcool le dam sa suga omoara toate impuritatile. Dupa ce le-am clatit nitel, le punem intr-un bidon de 5 l sau intr-o damigeana, fiecare in ce are.

Apoi adaugam zaharul peste si lasam o saptamana sa se topeasca tot zaharul, avand grija ca din cand in cand sa zdruncinam bine bidonul ca sa amestecam zaharul cu fructele.Cand s-a topit zaharul,umplem bidonul cu palinca, in cazul meu sau cu alcool de 96 grade.

Lasam vreo 3-4 zile cu capacul intredeschis, sa nu avem supriza sa ne bubuie....dupa putem sa inchidem capacul si chiar sa incepem sa bem...e delicioasa cornata, o spun eu care nu sunt fan bauturi alcoolice...adevarul ca mie nici nu-mi trebuie mult sa ma imbat....deci doar am gustat sa ne fie clar....

 

RETETA IN IMAGINI

Cornata-0
Cornata-1
Cornata-2
Cornata-3
Cornata-4
Cornata-5
Cornata-6

COMENTARII (17)

mirela0911

mirela0911 1

12.09.2015, 12:18

Din asta vreau sa gust si eu!

Bya Ralu

Bya Ralu 1

12.09.2015, 21:47

ia da sa gust si eu

Gicuta69

Gicuta69 1

14.09.2015, 14:29

Ce culoare frumoasa are!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!