Covrigi polonezi

de Rocsi in Dulciuri, 23 Mar 2016 | 2703 vizualizari

 

Am ajuns si ziua asta, sa fac covrigi polonezi. Ii vanez de mult asa ca era timpul sa pun reteta in practica. Ies minunti, grozavi, doar ca eu fiind mai neindemanatica cu impletiturile (mai bine zis am doua maini stangi :D), fiind si unsa foaia cu unt, parca imi alunecau fasiile de aluat printre degete. Dar am dus cu bine, pana la capat, manevrarea lor. Sa faceti si voi, sa ii mancati calzi, ca sunt prea, prea buni!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
    • 550 gr faina
    • 10 gr drojdie uscat
    • 75 gr zahar
    • 250 ml lapte
    • 100 gr unt
    • 2 lingurite vanilie
    • coaja rasa de lamaie
    • un praf de sare
    Pentru uns foile:
    • 50 gr unt
    • 1 lingura zahar pudra
    • 1 lingurita esenta de vanilie
    Pentru uns covrigii:
    • 1 galbnenus
    • 2-3 linguri lapte
    Pentru sirop:
    • 3 linguri miere
    • 100 ml apa
Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Covrigi polonezi:

Aluatul:
Topim untul si il lasam sa se racoreaca, iar laptele il punem pe foc, cat sa fie caldut.
Intr-un castronel punem drojdia, 4-5 linguri de lapte si o lingura de faina. Le amestecam, lasam drojdia sa creasca 5-10 minute.
Intr-un bol cernem faina.
Presaram sarea, vanilia, zaharul, coaja rasa de lamaie si le amestecam.
Adaugam drojdia crescuta, laptele si incepem framantarea.
Incorporam si untul topit, bine de tot. Aluatul trebuie sa fie unul elastic si nelipicios.
Il acoperim cu un prosop, il lasam la dospit o ora, o ora si ceva.

Cele 50 de gr de unt, le amestecam cu zaharul pudra si vanilia.
Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul dospit, pe care il impartim in doua.
Luam prima bucata de aluat, intindem o foaie dreptunghiulara, potrivit de subtire.
Punem jumatate din cantitatea de unt, o intindem pe intreaga suprafata.
Impaturim foaia pe jumatate, taiem fasii cam de 2 cm (eu le-am taiat putin mai mari).
Fiecare fasie, o taiem in doua la randul sau pe lungime, dar lasam un capat netaiat.

Impletim cele doua fasii, apoi ii dam forma de covrig. Puteti sa il faceti in ce forma doriti.
Procedam tot asa si cu celelalte fasii.
Cum am procedat cu prima jumatate de aluat, la fel facem si cu a doua.
Covrigii obtinuti ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Batem galbenusul cu lapte si cu acest amestec ungem covrigii.

Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana covrigii se rumenesc.

Cat timp stau la cuptor, punem apa intr-un ibric cu mierea, le transferam pe foc si amestecam pana mierea se topeste, apoi dam siropul deoparte.
Cand sunt gata covrigii, ii scoatem din cuptor si ii ungem bine cu sirop.
Ii servim calzi.
Daca nu ii serviti imediat, dupa ce ii insiropati, ii acoperiti cu un prosop gros, pentru a se pastra fragezi.
Pofta buna!
Sursa de inspiratie

 

RETETA IN IMAGINI

Covrigi polonezi-0
Covrigi polonezi-1
Covrigi polonezi-2
Covrigi polonezi-3
Covrigi polonezi-4
Covrigi polonezi-5
Covrigi polonezi-6
Covrigi polonezi-7
Covrigi polonezi-8
Covrigi polonezi-9

COMENTARII (52)

Rocsi

Rocsi 1

28.03.2016, 20:48

Multumesc Dantes

jolygina

jolygina 1

17.04.2016, 09:31

Rocsi

Rocsi 1

17.04.2016, 22:09

Joly

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!