Cozonac de Craciun

de RuxyRux in Prajituri, 20 Dec 2012 | 24867 vizualizari

 

Cum as putea sa va descriu oare in cuvinte acest minunat cozonac? Cred ca este cel mai si cel mai reusit cozonac pe care l-am facut vreodata......cu gandul si inima si sufletul ...la Craciun,...

 

INGREDIENTE

  • 1 kg si 200 gr de faina de patiserie
  • 100 gr unt( alegeti din cel mai bun)
  • 300 ml lapte caldut( mai gras)
  • 150 gr iaurt( un borcanel)
  • 400 gr zahar( facut pudra)
  • 3 oua si 4 galbenusuri
  • 70 gr drojdie proaspata( un cub de 50 gr si inca aproape jumatate)
  • 5 linguri ulei( vegetal)
  • un praf de sare
  • un praf de sofran de India( turmeric)
  • vanilie
  • esenta de rom
  • coaja rasa de portocala( sau lamaie dupa dorinta)
  • Umplutura:
  • 300 gr nuca macinata
  • un borcan de nutella
  • zahar brun pentru presarat peste nuca
  • vanilie
  • esenta de rom
  • rahat de prajituri
  • stafide aurii
  • 2 galbenusuri pentru uns
  • 5 linguri lapte caldut
  • 1 lingurita ulei
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac de Craciun:

Toate ingredientele se scot din timp de la rece deoarece avem nevoie sa ajunga la temperatura camerei.

Cernem faina in vasul de framantat( neaparat va rog ca sa nu aveti surprize, va spune Stan Patitul:))))!).

Drojdia impreuna cu 50 gr lapte caldut si o lingura de zahar( brun) se amesteca si se pune pentru maia ...se lasa in jur de 12 minute la loc caldut sa se umfle).

Incalzim usor laptele si in el punem iaurtul si untul apoi le amestecam. Adaugam si aromele,  romul, coaja de portocala, vanilia( eu prefer intodeauna cozonacii mai bine aromati asa ca pun mai mult, voi decideti cum ii doriti )

Punem sarea pe marginea vasului de framantat, facem o adancitura in mijlocul ,unde vom pune drojdia. Adaugam pe rand ouale apoi zaharul. Punem si compozitia lichida de lapte si incepem sa framantam. Cand am incorporat bine toate ingredientele, adaugam 3 linguri de ulei si framantam din nou pentru aproximativ 15 minute timp in care ne vom mai opri de doua ori la interval de 5  minute pentru a mai adauga pe maini si pe aluat cele doua linguri de ulei ramase( din cele 5). Cand suntem gata cu framantatul punem vasul acoperit cu un servet la loc caldut( de regula pun langa ochiul de aragaz aprins), si lasam la crescut in jur de o ora o ora si un sfert.

Pentru tehnica de impaturit vreau sa ii multumesc dragei mele Angi care m-a inspirat ca o muza...si bine a facut pentru ca de acum numai asa voi impacheta cozonacul :) puuup Angi scumpa!

Am impartit coca in doua si fiecare bucata am facut-o sul apoi am rupt din fiecare cate 5 bucati egale de aluat deci zece bucati. Le-am insirat pe o foaie pergament.

Am intins cu sucitorul uns bine cu ulei fiecare bucata intr-o foaie patrata cu dimensiunea de 25/25 cm.

Pe prima foaie am presarat stafide si am rulat-o cu grija. Am asezat-o la baza tavii de copt tapetata cu hartie pergament.

Pe a doua foaie am asezat rahat de prajituri divers colorat taiat in bucatele. Am rulat apoi si am asezat langa cealalta in tava.

A treia foaie am uns-o cu nutella din belsug apoi am presarat nuca( pe care am impartit-o in 4 gramajoare). Am presarat vanilie si zahar pe toata suprafata( nu mult). Am rulat foaia si am asezat-o deasupra celorlalte de la baza.

Cea de-a patra foaie am intins-o si am uns-o bine cu nutella apoi deasupra am presarat nuca, zahar si am stropit-o cu putina esenta de rom. Am rulat-o si am asezat-o langa cealalta.

Pe a cincea foaie am pus stafide si rahat de prajituri. Si din nou am rulat.

Am suprapus deci in tava de copt toate cele cinci foi rulate.

Am trecut la al doilea cozonac si am procedat in acelasi mod. E drept ca dureaza mai mult insa merita! :)

Cand au fost gata i-am uns cu galbenusul amestecat cu laptele caldut si putin ulei  asa ca intr-o mangaiere. Se mai lasa pentru 25 de minute cu aproximatie la crescut si apoi cu blandete se aseza in cuptorul incins la 180 de grade sau foc mediu ( la cel cu gaz). Se coc aproximativ 45 sau 50 de minute si daca vi se pare ca focul ii ia prea repede deasupra ultimile 5 sau 10 minute lasati usa la cuptor intredeschisa.

Veti sti ca sunt gata si dupa mirosul divin.

Cand sunt gata se lasa la racit perfect la temperatura camerei( nu fortati sa ii scoateti la rece :)))) si apoi taiati si serviti cu bucurie pentru ca sunt absolut deliciosi.

Daca reteta va face cu ochiul si veti alege sa preparati acesti cozonaci...va astept cu impresii :)

Sarbatori cu bucurie va doresc si un Craciun fericit!

TIPS-URI

1

Alegeti pentru cozonaci cele mai bune ingrediente

2

Pregatiti toate ingredientele din timp si scoateti-le din frigider cu mult inainte sa va apucati de lucru.

3

Asigurati-va ca drojdia este proaspata, gustati din ea, trebuie sa fie placuta la gust nu acra si nici amara si trebuie sa se sfarame intre degete si nu sa fie lipicioasa sau cleioasa.

4

In prima jumatate de ora nu deschideti usa cuptorului.

5

Nu fortati cozonacul sa se raceasca.

6

Este bine sa il taiati numai cand este perfect racit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de Craciun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

COMENTARII (107)

melissa2012 1

02.05.2013, 15:56

este cel mai bun si gustos cozonac!!!!!

RuxyRux 1

02.05.2013, 20:08

Dya

RuxyRux 1

02.05.2013, 20:13

Melissa....sa inteleg din fermitatea cu care ai scris...ca ai facut deja cozonacul? Ce sa mai spun...iti multumesc pentru aprecieri...si ma bucur din suflet ca ti-a placut seara frumoasa!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac floare, cu nuca si finetti