Cozonac moldo-ardelenesc

de daniela in Prajituri, 20 Apr 2011 | 33570 vizualizari

 

Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.
Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avind cuptorul mare, intra toti deodata

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba de calitate superioara 
  • 200 g zahar tos
  • 8 galbenusuri
  • 200 g unt
  • 1 lingurita rasa sare fina coaja de la o lamiie si o portocala
  • 2 pliculete zahar vanilat 
  • esenta de vanilie si rom 
  • 330 ml lapte
  • 160 ml lapte batut
  • 60 g drojdie proaspata
  • 50 ml ulei  
  • zahar brun pentru presarat  deasupra 
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac moldo-ardelenesc:

De seara  pregatesc ingredientele  si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei : 

100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pina se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .  Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cind este aproape rece. Maiaua se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute .

Galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamiie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender citeva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de citeva ori. Se amesteca bine si se framinta fie manual fie in masina de piine .

In masina de piine se pune pe framintat si se lasa 1 ora, dupa care se scoate se amesteca stafidele, se pun cei 50 ml de ulei si se mai impatura o data aluatul, prin bataie cu dosul palmei, pina incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute.Aluatul se lucreaza pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc in 3.

Tava o tapetez cu hirtie, pun cozonacul, il ung cu ou , si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza)  cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa . Nu deschid usa cuptorului 25 minute, dupa asta il mai ung cu ou o data, acum presar  si zahar brun a si il las in total 60 minute la copt .  Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pina ce se raceste .

Daca sint inalti cozonacii, atunci ii  asezam pe o parte,  ca sa nu se turteasca .

Anul trecut a fost un an deosebit pentru mine, la Pasti am facut 16 cozonaci si 4 pascute. Anul acesta voi face doar 4 cozonaci si  2 pascute.  Miine voi coace si voi pune pozele proaspete  de anul acesta dar reteta este aceeasi!

Postez aceasta reteta pentru cei care vor sa coaca deja miine si vor sa se inspire (mai ales copiii mei care nu sint in tara )  dar si pentru ca vreau sa impartasesc din  experienta mea de moldo-ardeleanca !

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonac moldo-ardelenesc-0
Cozonac moldo-ardelenesc-1
Cozonac moldo-ardelenesc-2
Cozonac moldo-ardelenesc-3
Cozonac moldo-ardelenesc-4

COMENTARII (21)

gaby_gabytza

gaby_gabytza 1

09.09.2011, 10:00

bun

claudiaO

claudiaO 1

02.12.2013, 09:48

bun venit
Ce bine arata cozonacul tau parca ii simt mirosul

symo

symo 1

23.12.2014, 12:34

...LAPTELE BATUT AS PUTEA SA IL INLOCUIESC CU UN IAURT SAU DOAR CU LAPTE DULCE ??? mULTUMESC

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!