Cozonac moldo-ardelenesc

de daniela in Prajituri, 20 Apr 2011 | 48946 vizualizari

 

Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.
Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avind cuptorul mare, intra toti deodata

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba de calitate superioara 
  • 200 g zahar tos
  • 8 galbenusuri
  • 200 g unt
  • 1 lingurita rasa sare fina coaja de la o lamiie si o portocala
  • 2 pliculete zahar vanilat 
  • esenta de vanilie si rom 
  • 330 ml lapte
  • 160 ml lapte batut
  • 60 g drojdie proaspata
  • 50 ml ulei  
  • zahar brun pentru presarat  deasupra 
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac moldo-ardelenesc:

De seara  pregatesc ingredientele  si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei : 

100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca repede pina se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit .  Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cind este aproape rece. Maiaua se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute .

Galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamiie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender, se amesteca , se pune inapoi in blender citeva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de citeva ori. Se amesteca bine si se framinta fie manual fie in masina de piine .

In masina de piine se pune pe framintat si se lasa 1 ora, dupa care se scoate se amesteca stafidele, se pun cei 50 ml de ulei si se mai impatura o data aluatul, prin bataie cu dosul palmei, pina incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute.Aluatul se lucreaza pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc in 3.

Tava o tapetez cu hirtie, pun cozonacul, il ung cu ou , si il las la crescut 30 minute pe aragaz ( sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza)  cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa . Nu deschid usa cuptorului 25 minute, dupa asta il mai ung cu ou o data, acum presar  si zahar brun a si il las in total 60 minute la copt .  Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pina ce se raceste .

Daca sint inalti cozonacii, atunci ii  asezam pe o parte,  ca sa nu se turteasca .

Anul trecut a fost un an deosebit pentru mine, la Pasti am facut 16 cozonaci si 4 pascute. Anul acesta voi face doar 4 cozonaci si  2 pascute.  Miine voi coace si voi pune pozele proaspete  de anul acesta dar reteta este aceeasi!

Postez aceasta reteta pentru cei care vor sa coaca deja miine si vor sa se inspire (mai ales copiii mei care nu sint in tara )  dar si pentru ca vreau sa impartasesc din  experienta mea de moldo-ardeleanca !

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldo-ardelenesc" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

gaby_gabytza 1

09.09.2011, 10:00

bun

claudiaO 1

02.12.2013, 09:48

bun venit
Ce bine arata cozonacul tau parca ii simt mirosul

symo 1

23.12.2014, 12:34

...LAPTELE BATUT AS PUTEA SA IL INLOCUIESC CU UN IAURT SAU DOAR CU LAPTE DULCE ??? mULTUMESC

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu aroma de rom