Cozonac pufos fara framantare

de Steffy in Dulciuri, 8 Feb 2014 | 85754 vizualizari

 

Am gasit aceasta reteta pe un blog http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2010/12/cozonac-pufos-cu-nuca-si-cacao-fara.html.

Am fost incantata, l-am pregatit o data inainte cu o saptamana de Craciun (de proba) si apoi la Craciun. Ambele dati mi-a iesit foarte frumos, doar ca eu am exagerat cu umplutura si s-a mai crapat. Incercati reteta si cu siguranta va va iesi un cozonac foarte bun, fara prea multa munca (fara framantare).

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina tip 000 sau speciala pentru cozonaci
  • 42 g drojdie proaspata Dr.Oetker
  • 5 oua + unul pentru uns cozonacii
  • 400 g zahar
  • 100 g unt 80% grasime
  • 5 linguri ulei
  • 400 ml lapte caldut
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • 4 linguri cacao
  • 400 g nuca maruntita
  • 2 linguri de stafide
  • 8-10 bucati de rahat colorat
  • o esenta de rom fiola
  • un praf de sare
  • un pliculet zahar vanilinat pentru presarat deasupra cozonacilor
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos fara framantare:

Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu cateva ore inainte de a ne apuca de pregatirea cozonacilor.

Cele 5 oua se separa. Albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca impreuna cu nuca si cacaoa pentru umplutura.

Faina se cerne intr-un vas. Pentru aluat, se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina. Topim untul si il lasam sa se raceasca. Cand "fierbe" drojdia (cam dupa 10 minute) se adauga galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit caldut, nu fierbinte! 

Se amesteca pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.
Atentie, nu se framanta deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina! Se acopera vasul cu folie si se lasa aluatul la cald, timp de o ora.

Dupa o ora, cu mainile unse cu ulei, se imparte aluatul in 4, formandu-se sfere care  se intind in forma de foaie si se umplu cu umplutura de nuci, se presara stafidele, rahatul taiat bucatele, apoi se ruleaza.  Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare, impletim cate doua sucituri, apoi le asezam intr-o tava bine unsa si tapetata cu faina.

Repetam operatiunea si cu cel de-al doilea cozonac, apoi ii lasam la temperatura camerei sa mai cresca timp de o ora.

Dupa expirarea timpului, ii ungem cu oul batut, presaram cu zahar vanilinat, apoi ii introducem in cuptorul bine incazit  la 180 grade, pentru 35 -50 minute (se verifica prima data dupa 35 minute). Cand s-au copt, ii lasam sa se raceasca si apoi ii scoatem din tavi.

Sunt deosebit de pufosi si buni...si toate astea fara nicio urma de framantare (decat amestecarea ingredientelor de la inceput).
Incercati! Eu am fost incantata de aceasta reteta!

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Cozonac pufos fara framantare-0
Cozonac pufos fara framantare-1
Cozonac pufos fara framantare-2
Cozonac pufos fara framantare-3
Cozonac pufos fara framantare-4
Cozonac pufos fara framantare-5

COMENTARII (27)

Steffy

Steffy 1

20.04.2015, 16:52

Nu mai este nevoie sa framanti, cum se face de obicei la cozonac. Nu este vreun secret ascuns.

marcela1979

marcela1979 1

21.04.2016, 15:08

elenah

elenah 1

25.04.2016, 15:47

e sigura reteta?fac pt prima data cozonac si nu vreau sa dau gres :S :S :S ....

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!