Cozonac Rosenkranz

de Rocsi in Prajituri, 21 Ian 2013 | 5088 vizualizari

 

De mult timp ma bate gandul sa fac acest coconac, dar mereu imi aparea alt desert in cale si ziceam las pe saptamana viitoare.Dar imi imgainam cum mananc din el, ca e super bun, cu nuca, crema de unt si cum zaharul ars se lipeste de degete..Mmmmmm...Cu adevarat delicios si o sa il mai fac pentru ca a iesit cum mi-am dorit...Multumesc pentru reteta Simona!

 

INGREDIENTE

  • 2 oua
  • 3 linguri zahar
  • 120 ml lapte
  • 400 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 praf de sare
  • 120 gr unt
  • 5 linguri zahar pentru unt
  • nuca macinata
  • 9 linguri zahar pentru caramelizat
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac Rosenkranz:

Cele 9 linguri zahar le punem intr-o cratita (24 de centimetri a avut cea pe care am folosit-o eu) si le caramelizam. Miscam cratita, tapetam si peretii cu zahar ars si il lasam la racorit.

Untul il mixam cu 5 linguri de zahar pana obtinem o crema.  Laptele il incalzim putin cu cele 3 linguri de zahar, punem drojdia, o amestecam bine si lasam sa se umfle putin.

Intr-un bol punem faina cernuta, coaja rasa de portocala, zaharul cu pastai de vanilie, esenta. Ouale le batem spuma cu sarea si le punem peste faina. Turnam usor amestecul de lapte cu drojdie si incepem sa framantam. Framantam pana aluatul devine nelipicios si ingredientele sunt bine incorporate. Infainam putin masa de lucru, iar cu un sucitor intindem aluatul  pana obtinem un dreptunghi de grosimea unui centimetru cu aproximatie.

Cu ajutorul unei palete de silicon intindem crema de unt uniform peste foaie. Deasupra presaram nuca din abundenta si presam putin cu mainile sa intre nuca si in unt.

Rulam foaia, apoi taiem 6 rulouri de aceeasi dimensiune. Le asezam in vasul cu caramel si le lasam 1 ora la crescut intr-un loc caldut.

Dupa acest timp dam cratita in cuptorul incins, la o temperatura de 170-180 de grade si il lasam pana este frumos rumenit deasupra, 35 de minute a durat la mine. Scoatem cozonacul cand este copt si imediat il rasturnam pe un platou pentru a nu se intari caramelul. Il lasam sa se raceasca, apoi il putem savura.

Pofta buna va doresc!

Sursa de inspiratie

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac Rosenkranz 199144
retete culinare - Cozonac Rosenkranz 199145
retete culinare - Cozonac Rosenkranz 199146
retete culinare - Cozonac Rosenkranz 199147
retete culinare - Cozonac Rosenkranz 199148
retete culinare - Cozonac Rosenkranz 199149
retete culinare - Cozonac Rosenkranz 199150

COMENTARII (71)

Rocsi 1

24.01.2013, 21:35

Multumesc mult Ela

- TABITA - 1

19.02.2013, 22:43

Rocsi 1

20.02.2013, 09:54

Tabita

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S