Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt

de Gusti in Dulciuri, 28 Apr 2009 | 9161 vizualizari

 

Bunica de la Piatra Neamt are un adevarat ritual an de an. Sacrifica o noapte pentru a pregati cozonaci si pasca. Iata secretele:

 

INGREDIENTE

  • Aluat pentru 2 cozonaci:
  • 1  kg faina
  • 50 gr drojdie
  • 4 oua
  • 300 gr zahar
  • 1/2 litru lapte
  • 1 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • o ceasca de smintina
  • o sticluta esenta de rom
  • o lamiie rasa
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • Ingrediente umplutura
  • 500 gr nuci macinate
  • 1 lingura de cacao
  • 200 gr zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt:

Preparare aluat:


Se face plamada (amestec de drojdie , zahar - 1 lingurita, lapte caldut). Se presara putina faina peste plamada si se lasa sa creasca.


Intr-un vas se pune kilogramul de faina si peste ea se pune plamada.


Se bat galbenusurile cu zahar - 250 gr si se adauga in vas. Se pun mirodeniile (coaja de lamiie / portocala, esenta de rom, vanilia).


Se adauga o treime din albusurile batute spuma.


Turnam si laptele, dar cite putin, ca sa fie absorbit bine de compozitie.


Dupa ce s-au incorporat toate se framinta un sfert de ora, apoi se adauga treptat untul, uleiul si smintina. Se framinta cam jumatate de ora. Aluatul este gata cind se desprinde usor de pe mina si de pe vas.


Se lasa sa creasca aluatul la cald (in incapere nu trebuie sa fie rece) sa creasca (minim jumatate de ora) .


Intre timp se pregateste umplutura: se amesteca nuca macinata cu cacao, esenta de rom si zahar. Se mai poate amesteca nuca si cu restul de albus batut spuma.


Cind aluatul este gata se imparte in parti egale . Se intinde foaia de aluat si peste ea se pune umplutura, se ruleaza si se pune in tava unsa cu ulei. Se mai lasa sa creasca in tava inca 30 de minute inainte de a fi pus in cuptor.


Se unge cu ou si se presara cu zahar, apoi se baga la cuptor circa 50 de minute

 

COMENTARII (8)

AnyCostescu 1

07.02.2013, 15:11

jolygina 1

01.05.2013, 15:27

cam asa il fac si eu ,dar eu nu pun smantana ,imi place si ideea aceasta o sa incerc si eu

Lau 1

01.05.2013, 15:55

delicios

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Mena
  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

  • 28

    MI

  • 29

    J

  • 30

    V

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!