Curcan cu crustă de verdeţuri

de sisterskitchen in Curcan, 19 Feb 2012 | 1090 vizualizari

 

Masa de Anul Nou presupune un centru de atenţie, un preparat deopotrivă special şi fastuos. Curcanul domină mesele americanilor de ziua naţională, englezii îl servesc adesea de Crăciun, iar noi ne-am obişnuit să-l gătim în această perioadă a anului, când zilele libere ne permit să petrecem mai mult timp în bucătărie. Este un înlocuitor delicios pentru obişnuita friptură de porc şi efectul asupra invitaţilor este garantat.
Înainte de a începe, trebuie să ştiti că pasărea trebuie dezgheţată peste noapte iar timpul de pregătire poate ajunge uşor şi la 4-5 ore. În final, eforturile vă vor fi răsplătite cu o friptură spectaculoasă, parfumată şi fragedă, totul într-un înveliş crocant.

 

INGREDIENTE

  • 1 curcan 3 kg sau mai mare 200 gr unt 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar 1 căpăţână usturoi 2,3 portocale 4 cepe  sare piper 500 ml vin alb sec
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Curcan cu crustă de verdeţuri:

Untul trebuie adus la temperatura camerei.

Curăţaţi pasărea bine la interior şi exterior, apoi se şterge cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi zdrobiţi-l într-un mojar. Curăţaţi verdeaţa şi tocaţi-o mărunt.

Amestecaţi untul cu usturoiul pisat, o lingură de sare grunjoasă, o jumătate linguriţă piper negru măcinat şi verdeaţa pînă ce amestecul se omogenizează. Se pot pot adăuga alte arome: turmeric, boia sau ce alte condimente preferaţi.

Cu pasta obţinută se unge pasărea la interior şi exterior având grijă ca cea mai mare parte să intre sub piele.

Se introduc portocalele spălate în cavitate şi se sigilează orificiile prin coasere cu aţă de bucătărie sau prinzând pielea cu scobitori. Pulpele se leagă pentru a fixa pasărea şi a asigura păstrarea formei.

O folie de aluminiu se pliază în trei straturi şi se confecţionează un triunghi cu care se va acoperi pieptul curcanului.

Într-o tavă suficient de mare se aşează cepele tăiate în sferturi.

Curcanul se aşează peste acestea şi se introduce la cuptor la 180 grade pentru o jumătate de oră, apoi se coboară temperatura la 150 grade şi se mai lasă încă o oră.

Scoateţi curcanul din cuptor şi îndepărtaţi folia de aluminiu de pe piept, astfel ca pasărea să se rumeanescă uniform din acest moment.

Se folosesc sucurile şi untul scurs în tavă pentru a unge pasărea. Se introduce la cuptor pentru încă o oră, după care se toarnă vinul.

Se mai lasă încă 30 de minute pînă ce alcoolul s-a evaporat complet şi pielea pare caramelizată. Înainte de-al servi, se scoate din cuptor şi se acoperă bine cu o folie de plastic pentru minim 20-25 minute.

Aceasta este foarte important pentru a nu pierde sucurile şi pentru ca friptura să nu fie foarte uscată.

Se servesc felii subţiri stropite cu sosul acumulat în tavă, alături de cartofi înăbuşiţi, ceapa caramelizată şi castraveciori acri.

 

COMENTARII (22)

Bya Ralu

Bya Ralu 1

19.02.2012, 23:25

wawwwwww

sisterskitchen

sisterskitchen 1

20.02.2012, 12:03

Multumim mult pentru comentarii si sustinere si ne cerem scuze pentru "lipsa ingredientelor". Incercam sa le adaugam, dar nu merge.

sisterskitchen

sisterskitchen 1

20.02.2012, 13:54

Gata,s-a rezolvat cu ingredientele.Multumim

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!