Desert coronita cu scortisoara si nuca

de mirela0911 in Dulciuri, 20 Apr 2020 | 2855 vizualizari

 

Am vazut la Timea coronita cu scortisoara zilele acestea si daca tot eram la capitolul cozonaci, am zis sa incerc si eu sa fac. Hmmm..... ce miros, nici nu pot sa va descriu! A venit Denis din camera lui atras de miros, a zis ca nu a mai rezistat, iar usile atat la bucatarie cat si la camera erau inchise. Irezistibil de bune! Mersi Timea, pentru idee! :-* 
Eu am folosit mixerul pentru aluat, dar la fel de bine se poate framanta cu mana.
"Aluaturi de casa"

 

INGREDIENTE

Pt aluat:

  • 500 g faina alba
  • 1/2 lgt sare
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml lapte caldut
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2 lgt zahar
  • 50 g unt
  • 1 lgt coaja de lamaie
  • 75 g zahar

Pt. umplutura:

  • 5 lg zahar brut
  • 3 lg scortisoara macinata
  • 100 g unt moale
  • nuca macinata
  • in plus: 1 ou pt uns
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert coronita cu scortisoara si nuca:

Aluatul: Se pregateste maiaua. Intr-o craticioara se pune putin lapte caldut, se adauga cele 2 lgt zahar, 2 lg de faina si drojdia zdrobita. Se amesteca bine pana se dizolva toate apoi se lasa sa creasca timp de 15 minute.

Restul de lapte se incalzeste usor impreuna cu zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se adauga coaja rasa de lamaie si galbenuruile batute putin inainte. Se amesteca totul.

Faina se cerne si se pune in bolul mixerului impreuna cu sarea. Se toarna maiaua si se porneste mixerul. Se toarna putin cate putin din lapte in timp ce se amesteca aluatul. Se mareste viteza mixerului si se dauga untul taiat in bucatele mai mici si se lasa timp de 10 minute. Cand este gata, se lasa aluatul in bol, se acopera cu folie alimentara si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se pregateste umplutura. Intr-un bol se pune zaharul brut, scortisoara si untul moale si se amesteca toate pana devine o compozitie omogena. Se lasa deoparte.

Dupa ce a crescut aluatul, se scoate pe masa infainata si se imparte in 4 parti egale.

Se ia fiecare bucata si se intinde in forma dreptunghiulara cu o grosime de cel mult 2 mm. Se unge cu o parte din umplutura, se presara deasupra putina nuca macinata apoi se ruleaza strans pe lungime. Cu un cutit ascutit se taie pe mijlocul ruloului, pe lungime, pana in capat, unul din capete ramanand intregi.  Cele 2 brate se rasucesc intre ele apoi se inchid formand coronita (vezi poze). Se procedeaza la fel cu tot aluatul si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se ung cu oul batut si se dau la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 20 de minute.

Pofta buna! 

TIPS-URI

1

Cand se impleteste aluatul, avem grija ca partea cu taieturi sa fie tot timpul deasupra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert coronita cu scortisoara si nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

oanapl 1

20.04.2020, 23:41

Ce bine arată!

simona72 1

21.04.2020, 16:59

Foarte faina reteta!!

Rocsi 1

21.04.2020, 20:22

Sunt foarte, foarte bune si aromate!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert chec umed de post, cu dulceata de gutui si scortisoara