Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie

de mirela0911 in Prajituri, 14 Feb 2021 | 2626 vizualizari

 

Sunt bune si calendarele la ceva! :D De ce zic asta? Pentru aceasta reteta m-am inspirat de pe un calendar, calendarul de la Gyermelyi in care sunt retete fel si fel in fiecare luna. Asta insa mi-a atras cel mai mult atentia asa ca am si executat-o, cu unele mici modificari dar a iesit un deliciu.

 

INGREDIENTE

Pt. blat:

  • 700 g faina alba
  • 2 oua
  • 50 g unt moale
  • 15 g drojdie proaspata
  • 50 g zahar
  • 300-400 ml lapte
  • 1/2 lgt sare
  • coaja de lamaie rasa

Pt. umplutura:

  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 200 g nuca macinata
  • 100 g zahar
  • 1 lg scortisoara
  • 1 ou pt uns

Pt. insiropat:

  • 250 ml lapte
  • 60 g zahar
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie

Pt. sosul de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • 20 g amidon
Portii: 33
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie:

Aluatul: In bolul mixerului se pune faina, sarea, ouale batute si coaja de lamaie. Separat se incalzesc 100 ml lapte in care se pune 1 lgt zahar si 2 lg faina. Se adauga drojdia zdrobita. Se amesteca bine si se lasa la crescut. Se toarna maiaua peste faina si se porneste mixerul la viteza mica. Restul de lapte si zahar se incalzesc usor si se amesteca pentru a se dizolva zaharul apoi se toarna incet peste faina. Se mareste viteza, se adauga si untul si se lasa in jur de 5 minute. Cand este gata, se acopera bolul cu folie alimebntara si se pune la loc calduros pentru a-si mari volumul.

Umplutura: Nuca macinata se amesteca cu zaharul si scortisoara. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei.

Dupa ce a dospit, se imparte aluatul in doua. Se ia o bucata si se intinde pe masa infainata in forma dreptunghiulara. Se unge foaia cu jumatate din cantitatea de unt. Se presara deasupra nuca. Se ruleaza cat mai strans pe lungime apoi se taie in felii de cca 2 cm latime. La fel se procedeaza si cu restul de aluat.

Se asaza rulourile in tava tapetata cu hartie de copt, la distanta intre ele. Se acopera si se lasa 20 de minute sa creasca. Dupa ce au trecut cele 20 de minute, se ung rulourile cu oul batut si se dau la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30 de minute. 

Intre timp se prepara siropul: Laptele se incalzeste cu zaharul si coaja de lamaie.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, se scoate tava din cuptor si se insiropeaza. Se toarna peste rulouri laptele fierbinte. Se da tava din nou la cuptor pentru inca 10 minute. Se scoate apoi din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Sosul de vanilie: Se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Galbenusurile se freaca bine cu amidonul si putin lapte rece. Cand incepe sa fiarba laptele, se toarna crema de galbenusuri, amestecand continuu cu un tel. Cand sosul incepe sa se ingroase usor, se stinge focul si se mai amesteca pentru a nu face crusta.

Se serveste cuibul de viespi alaturi de sosul de vanilie caldut, cu fructe alaturi. Un deliciu.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Se poate prepara acest sos si cu un praf de budinca de vanilie, adaugand putin mai mult lapte decat este indicat pe plic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura delicioasa cu branza dulce si crema de vanilie