Desert prajitura cu gutui si crema cu lapte condensat caramelizat

de Andra_Constantinescu in Prajituri, 14 Noi 2021 | 4027 vizualizari

 

Prajitura cu gutui si crema cu lapte condensat caramelizat este o prajitura cu blat clasic insiropat, cu gutui delicioase si combinate cu scortisoara, acoperite de crema cu lapte condensat caramelizat.

 

INGREDIENTE

  • Umplutura de gutui:
  • 1200 g gutui curatate de coaja si seminte
  • 300 g zahar (sau dupa gust)
  • 2 batoane de scortisoara
  • 1 cana cu apa (circa 200 ml)
  • 1 lingurita de scortisoara
  • Blat:
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 200 g zahar
  • 1 plic de zahar vanilinat (8g)
  • 50 g unt topit
  • esenta de vanilie
  • 225 g faina
  • 5 g praf de copt
  • Sirop:
  • Zahar 200 g
  • Apa 300 ml
  • Crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca indulcita
  • 400 g lapte condensat caramelizat
  • Dimensiuni tava: 27/37 cm
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu gutui si crema cu lapte condensat caramelizat:

Umplutura de gutui:

Gutuile curatate de coaja si seminte se dau prin razatoarea mare a robotului de bucatarie si se pun la fiert intr-un tuci impreuna cu zaharul si cu batoanele de scortisoara. Dupa ce scade zeama lasata de acestea se adauga apa si se mai fierb doar daca nu s-au inmuiat destul. Dupa ce s-a evaporat si apa, se ia tuciul de pe foc si se adauga scortisoara macinata.

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, untul topit si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna in tava unsa cu ulei si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos.

Sirop:

Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa siropul sa se raceasca, apoi se pune peste blat.

Crema:

Se mixeaza smantana pentru frisca, apoi se incorporeaza laptele condensat caramelizat.

Asamblare:

Peste blatul insiropat se pune umpltura de gutui, apoi se toarna crema si se niveleaza. Se da prajitura la rece pentru 2-3 ore, dupa care se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu gutui si crema cu lapte condensat caramelizat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu foi de cacao si crema cu lapte condensat