Desert tarta Rapsodia

de Ancutsa in Prajituri, 25 Oct 2017 | 2225 vizualizari

 

Tartă delicioasă în culorile toamnei, cu aluat foietaj, cremă de vanilie şi nucă rumenită, decorată cu mere şi pere poşate în vin alb cu mirodenii.

 

INGREDIENTE

  • 400 g aluat foietaj
  • 1 gălbenuş pentru uns
  • 2 mere
  • 3 pere
  • Pentru cremă:
  • 3 gălbenuşuri
  • 3 linguri zahăr pudră vanilat
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri făină
  • 100 g unt
  • 1 lingură nucă rumenită şi măcinată
  • Pentru sosul de vin:
  • 300 ml vin alb demidulce
  • 300 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriţă coajă de portocală
  • 1 linguriţă coajă de lămâie
  • 1 baton vanilie
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tarta Rapsodia:

Laşi aluatul la dezgheţat la temperatura camerei.

Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor 10 minute, la foc mic spre mediu, o scoţi ca s-o ungi cu gălbenuşul bătut. Vei observa că se desumflă, dar nu-ţi face griji, căci o dai la cuptor înapoi până se rumeneşte, iar ea se va umfla la loc. O laşi la răcit.

Între timp, pregăteşti crema: amesteci cu un tel gălbenuşurile cu zahărul pudră vanilat şi făina, turnând laptele cald în fir subţire. Baţi un pic cu telul ca sa fie aerată, apoi o fierbi pe foc mic până se îngroaşă ca o budincă. Dai de pe foc, adaugi untul şi amesteci bine. Laşi la răcit, apoi pui şi nuca rumenită şi măcinată şi amesteci.

Speli merele şi perele, le tai in felii subţiri, mai puţin o pară pe care o tai în lungime, astfel încât să arate ca o rochiţă, având grijă să îi păstrezi şi cotorul.

Pentru poşarea fructelor: într-o crăticioară pui apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coajă de portocală şi de lămâie şi alte mirodenii care îţi plac. Pui crăticioara pe foc mic şi când vezi că apar bule mic (înainte de a începe să fiarbă), adaugi fructele şi le laşi astfel până se înmoaie, dar nu foarte tare, ca să nu se destrame (depinde şi de cât de coapte sunt). Vei vedea că fructele vor lua nuanţa vinului. Scoţi fructele pe o farfurie şi le laşi la răcit. Dar siropul îl mai laşi să fiarbă cam 10 minute, până când a scăzut şi s-a îngroşat un pic.

Umpli tarta cu crema de vanilie şi nucă, aşezi în mijloc para-rochiţă şi decorezi în jurul ei cu feliile de mere şi pere, apoi ungi fructele cu o pensulă cu sirop, având grijă să nu le înmoi prea tare, ci doar să le dai luciu.

 

Poftă Bună!

 

Daca vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

 http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/10/tarta-rapsodia.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta Rapsodia" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Ancutsa 1

29.10.2017, 10:37

Draga Catalina, multumesc mult!

mirela0911 1

29.10.2017, 21:02

Delicioasa!

Ancutsa 1

30.10.2017, 13:05

Multumesc frumos, Mirela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Negresa ca la mama acasa