Dulceata de coji de pepene rosu

de lia maria in Dulceata / Gem, 2 Iul 2010 | 25598 vizualizari

 

Este o dulceata deosebit de fina si gustoasa, care este usor de facut caci nu trebue sa mesteci incontinuu, sa o pazesti sa nu se lipeasca ..Mai dificil e ca pierzi ceva vreme cat fierbe in apa si otet apoi dinnou in sirop, dar dupa ce e gata si o gusti, sigur nu te mai gandesti la timpul pierdut. Sursa: cartea de bucate scrisa de Silvia Jurcovan

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet
  • 1 kg de zahar
  • 1/2 l de apa
  • zeama de  lamiie 50 ml
  • vanilie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de coji de pepene rosu:

De la pepeni, se intrebuinteaza partea alba de la coaja ( care poate fi oricat de groasa ) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza.

Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe , apoi feliile se taie pe grosime ( transversal) in felioare de 1 cm latime. Este preferat sa se taie cu cutitul riglat ca sa fie cit mai aspectoase; in acest caz felioarele vor fii mai late de cca 2 cm (eu le-am taiat dupa ochi).

Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade. Cind apa clocoteste , se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sau mai mult (eu le-am fiert 2 h) pina cind acestea capata un aspect sticlos , transparent. Otetul le intareste imediat ; de aceea fierb greu . Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte , in prealabil , in apa cu otet , se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa , se scurg, chiar se preseaza putin cu mana in strecuratoare, apoi se cantaresc . Greutatea cojilor va fii egala cu greutatea zaharului adaugat.

Zaharul ( 1 kg) se dizolva in 1/2 l de apa... eu am avut numai 430g de coji oparite si scurse(de la o lubenita nu prea mare) si deci am pus 430g de zahar, 215ml apa, 20ml zeama de lamaie si ½ fiola esenta de vanilie... si cind siropul da in clocot , se pun cojile de pepene , zeama de lamiie si vanilia. Se fierb pina se leaga siropul. Nu trebuie sa se lege prea mult , caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel, eu le-am mai fiert 1h. Au rezultat doua si1/2 borcanele de 190g .

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de coji de pepene rosu" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

RuxyRux 1

17.07.2011, 00:21

Arata superb...e dulceata mea preferata

mirela_chicago 1

18.07.2011, 20:13

HI, AM FACUT RETETA TA DE COJI DE PEPENE SI A IESIT DELICIOASA, SPER SA TINA SA NU FIU NEVOITA SA O BAG LA FRIGIDER , MULTUMESC CA TE-AM GASIT PE SITEUL ASTA CARE IL URMARESC ZI DE ZI , SA NE TRAIESTI SA NE MAI INCANTI CU ALTFEL DE RETETE , NUMAI BINE , SANATATE ITI DORESC

jolygina 1

16.01.2012, 11:08

preferata mea

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de piersici cu vin