Facaluita lu’ Godina

de simona72 in Slow Cooking, 7 Mar 2016 | 789 vizualizari

 

Bucatarasul a lansat o provocare/concurs cum ca sa-i facem lu’domnu’ politist Godina o reteteta cu dedicatie, adica una care sa-l reprezinte, personalizata. Eu una nu stiam prea multe despre el, in treacat am auzit cate ceva despre el la televizor. Am intrat putin pe net sa fac totusi cunostinta cu domnu’politist, adica sa-l vad macar la fata si sa-i aud vocea J)) Politistitul nostru mi s-a parut unul modern, acum na, nu l-am comparat eu cu unul din filmele americane, dar zic ca  nici al nostru nu se lasa mai prejos :P Fiind roman de-al nostru am zis ca i se potriveste foarte bine o mancare de fasole cu carne. Fasolea am ales sa o fac frecata, iar carnea ca sa nu fie prea uscata am ales o bucata de piept de porc. Cat despre modul de gatire am zis ca i se potriveste foarte bine unul sanatos si usor de preparat, adica poate fi gatita chiar si de politistu’ Godina. Pentru asta am ales sa gatesc la Crock Pot slow cooker.

 

INGREDIENTE

1 bucata piept de porc de aproximativ 1,2 kg

  • 1 lingurita boabe de mustar
  • 1 lingurita boabe de coriandru
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 lingurita boia afumata
  • 3-4 linguri ulei de masline extravirgin
  • Pentru garnitura:
  • 750-800 gr fasole cu bobul mare
  • 4-5 ardei capia copti
  • 1 ceapa rosie
  • Sare si piper dupa gust
  • 70-80 ml vin rosu(de casa am folosit eu)
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Facaluita lu’ Godina:

Bucata de piept de porc trebuie sa fie cu soric si cu straturi de carne si grasime. Cu un cutit radem soricul pentru a indeparta eventualele reziduri dupa parlirea porcului. Spalam bine carnea si o tamponam cu prosoape de hartie pentru a inlatura excesul de apa. Cu un cutit cu varful bine ascutit crestam soricul pe orizontala si pe verticala, la fel procedam si pe partea cu carne. Intr-o tigaie mica si incinsa punem boabele de coriandru si mustar. Punem tigaia pe flacara mica si lasam 2 minute, cat sa-si elibereze aromele. Agitati mereu tigaia sa nu se arda boabele si aveti grija ca boabele de mustar sar ca si boabele de porumb cand faceti floricele. Puneti intr-un mojar boabele, adaugati usturoiul curatat si taiat in felii, sarea, cimbrul, piperul. Pisati bine in mojar toate ingredientele, adaugati uleiul si boiaua ajumata, amestecati pana obtineti o pasta. Cu aceasta pasta ungeti bine carnea atat pe partea cu soric si printre crestaturi, cat si pe partea cu carne. Puneti carnea pe o tava, acoperiti cu folie alimentara si dati la frigider pana a doua zi.

Fasolea se spala in mai multe ape, se pune intr-un vas incapator acoperita cu multa apa si se lasa pana a doua zi. Atat carnea cat si fasolea le-am lasat aproximativ 12-14 ore la frigider.

In vasul slow cooker-ului Crock Pot am pus fasolea scursa de apa, care intre timp s-a umflat, peste fasole am pus bucata de carne cu soricul in sus, iar peste toate ingredientele am turnat apa fierbinte cat sa treaca peste fasole, iar carnea sa fie acoperita, dar nu in totalitate de apa. Am pus capacul din dotare, am conectat aparatul la sursa de curent, am setat aparatul pe functia high si timpul de 4 ore.

Dupa expirarea timpului, am scos bucata de carne cu grija sa nu ma ard si sa nu se rupa, am asezat-o pe o tava si am lasat-o sa se raceasca si sa se zvante. Fasolea am strecurat-o, am oprit o cana buna din apa in care a fiert. Am pus fasolea in vasul robotului de bucatarie si am pasirat fasolea pana s-a format un piure fin. Am subtiat piure-ul cu apa oprita, am mai adaugat sare si piper dupa gust.

Dupa ce carnea s-a racit am taiat-o in felii groase de 3-4 cm. Intr-o tigaie antiaderenta am pus 1 lingura ulei de masline, am asezat feliile de carne in tigaie si le-am lasat sa se rumeneasca pe ambele parti. Prin prajire, grasimea din carne s-a mai topit putin…in aceasta grasime si in aromele lasate de carne am prajit o ceapa taiata pestisor. Am curatat si rupt in fasii ardeii capia copti si i-am adaugat peste ceapa calita. Am turnat si vinul rosu si am lasat totul sa fiarba pana vinul a scazut, dar nu de tot, sa ramana un sos pe care-l asezonam cu sare si piper dupa gust. Pe o farfurie punem 3-4 linguri piure de fasole, peste punem sos de vin cu ceapa si ardei, iar alaturi 2 bucati de carne. Pentru décor putin usturoi verde taiat in fasii si cateva boabe de fasole fiarta. Se pot adauga muraturi la mancarea cu fasole, asta daca ii plac lu’ Godina…

 

TIPS-URI

1

apa in care a fiert fasolea este plina de arome/mirodenii care sau scurs de la carne. Se poate folosii apa ramasa si la alta mancare

2

daca va place fasolea mai usturoiata puteti sa puneti 2-3 catei de usturoi pisati

RETETA IN IMAGINI

Facaluita lu’ Godina-0
Facaluita lu’ Godina-1
Facaluita lu’ Godina-2
Facaluita lu’ Godina-3
Facaluita lu’ Godina-4
Facaluita lu’ Godina-5
Facaluita lu’ Godina-6
Facaluita lu’ Godina-7
Facaluita lu’ Godina-8
Facaluita lu’ Godina-9
Facaluita lu’ Godina-10
Facaluita lu’ Godina-11
Facaluita lu’ Godina-12
Facaluita lu’ Godina-13
Facaluita lu’ Godina-14

COMENTARII (22)

 merisor

merisor 1

08.03.2016, 16:21

Tare apetisant arata!

laura_n

laura_n 1

09.03.2016, 09:58

ce tare ai denumit-o )))))
si ce bunaciune!

jolygina

jolygina 1

17.04.2016, 09:29

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!