Foie gras

de Sylvia in Reteta de vedeta, 22 Dec 2014 | 4752 vizualizari

 

Sa faci foie gras de casa este o mare provocare :) este o etapa te trecut in parcursul de bucatarit, nu o sa va mint ca este usor dar va garantez ca este posibil, e vorba de multa precizie, respectare de temperaturi, timpi, cantitati ....Calitatea unui foie gras facut de casa, 100 % pur foie gras nu se compara cu nimic altceva, dupa ce il veti face veti intelege de ce pretul unui foie gras pur este de aproximativ 100 de euro pe kilogram , gustul este deosebit , aromele sunt pure si consitenta perfecta. Este deci o mare provocare : va lansati ?

 

INGREDIENTE

  • un kilogram de foie gras ( ficat de rata) crud de cea mai buna calitate
  • 15 grame sare
  • 8 grame piper proaspat macinat
  • putin zahar
  • un fir de nucsoara
  • 3 linguri vin porto alb
  • flori de sare de mare ( guerande am folosit eu )
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Foie gras:

 

   Prepararea este nu atat de  complicata cat foarte precisa in cantitati si timp si tehnici de realizare. Aveti nevoie de  o tava de ceramica de preferinta, hartie de copt, un termometru sonda, o lingura. 

  Bucatile de ficat se despica incet cu manerul de la lingura si se extrag cu grija toate  venele de la interior care au asigurat vascularizarea ficatului. SE asezoneaza apoi cu sare si piper proaspat macinat, proportiile snt exacte 15 gr sare pe kg de ficat si 8 grame de piper, este foarte important sa respectati asta. Se amesteca intr-un bol zaharul ( cat luam de doua ori intre degete) cu sarea, un fir de nucsoara si iperul proaspat macinat. Zaharul despre care nu multa lume stie este exrem de important pentru a aevita gustul posibil amarui al ficatului de rata, este un secret de chef .  Dupa ca le asezonam pe o parte , se adauga 1,5 linguri vin porto alb se intorc si se asezoneaza pe cealalta parte ( eu lucrez pe o hartie de copt) si apoi se pun la frigider pret de o ora ca sa isi refaca consistenta. Se scot apoi si se aseaza  intr-o tava de cake de ceramica tapetat cu folie transparenta sau hartie de copt ( ambele sunt bune) . Se incepe cu lobii mai mari si se continua cu cei mici . Se acopera apoi cu marginile de la hartia de copt si se mai lasa la frigider minim o ora puteti sa lasati si peste nopate ca sa se patrunde bine aromele. . Se aseaza  apoi tava in bain marie ( nu uitati sa incepeti cu apa care coloteste )  si se da la cuptorul preincalzit la 110 grade, timp de aproximativ 50 minute. Pentru ca timpul difere mult de cantitate singura metoda perfecta este sa verificati temperatura cu o sonda , o sa aveti un foie gras perfect mi-cuit ( roze ) la 52 grade in inima terinei daca vreti un foie gras bine gatit urcati temperatura la 57 grade maxim , gustul lui se pierde dupa aceasta temperatura. 

 Pentru mine un foie gras perfect este la 52 grade , roz la culoare. Dupa ce temperatura este atinsa se scoate tava si se lasa la racorit. Se staorce apoi garsimea in execs intr-un recipient in care o sa o pastram . SE preseaza apoi tava de foie gras punand ceva deasupra care sa preseze perfect si se lasa asa in frigider peste noapte. A doua zi de dezambaleaza din hartie se repune in tava si se toarna grasimea recuperata si reincalzita peste el . Eu nu am mai procedat astfel pentru ca l-am si folosit a doua zi:). Este minunat pe paine cu smochine, pe paine aromatizata cu condimente de turta dulce sau  pe paine brioche ( un fel de cozonac simplu). 

   Dupa ce il veti face si il veti gusta o sa intelegeti de ce este atat de scump, atat de apreciat , de ce este unic in felul lui si cu renume mondial :) . Va doresc spor la treaba si gedustare placuta  ! 

 

TIPS-URI

1

dupa ce il feliati sa il puneti pe paine ca sa evitati oxidarea lui pensulati deasupra putin ulei neutru care ii da si luciu si adaugati cristale de flori de sare si piper

2

se serveste cu dulceata de ceapa sau de smochine

RETETA IN IMAGINI

Foie gras-0
Foie gras-1
Foie gras-2
Foie gras-3
Foie gras-4
Foie gras-5
Foie gras-6
Foie gras-7
Foie gras-8
Foie gras-9
Foie gras-10
Foie gras-11
Foie gras-12

COMENTARII (26)

mirela0911

mirela0911 1

28.12.2014, 09:32

Panacris

Panacris 1

31.12.2014, 17:53

Daaaaaa Anul acesta am primit gata preparat tocmai de la Paris În seara asta vom degusta Dar sigur că nu va fi la fel de gustos ca cel creat în bucătăria proprie Mulțumim pentru rețetă, iar pentru Chef Sylvia

Sylvia

Sylvia 1

01.01.2015, 14:29

te imbratisez cu drag Criss cu siguranta ca este foarte bun si ce ai primit tu nu are cum sa nu fie

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!