Ghendermas -cartofi cu paste fainoase -de post

de mihaelar63 in Mancaruri de post, 3 Dec 2018 | 3209 vizualizari

 

 Este o mancare a copilariei mele. Este o mancare de provenienta ungureasca, posibil ca nu stiu denumirea corecta, eu asa am retinut-o. O facea maica -bunica din partea tatalui. In casuta din satul salajan maica intindea o patura fara ou, o lasa mai groasa. Rupea din ea bucati ce le lasa sa se scalde in oala ce clocotea pe ploaptar [ plita ]. Apoi amesteca aceste laste scurse de apa cu cartofi rantaliti [ cu ceapa ] . Cativa castraveti murati intregeau festinul. In ziua de astazi asa ziselor vremuri moderne prepar aceasta mancare cu paste fainoase din grau dur.

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi fierti in coaja
  • 250 gr paste din grau dur
  • 2 cepe verzi
  • 100 ml ulei
  • 1/2 lingurita boia rosie dulce de ardei
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde optional
  • moare -zeama de varza acra
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ghendermas -cartofi cu paste fainoase -de post:

  1. Cartofii fierti in coaja se curata, se zdrobesc si se sareaza.
  2. Ceapa verde se curata , se spala si se taie rondele .
  3. Pastele se fierb in apa sarata  respectand indicatiile de pe ambalaj .
  4. Scurgeti pastele dupa fierbere de apa .
  5. Pastrati 100 ml din apa in care au fiert pastele .
  6. Sotati usor ceapa in ulei si adugati boia si cartofii fierti pe care i-ati zdrobit .
  7. Cartofi pot fi zdrobiti aleatoriu , si mai mari si mai mici . Este o mancare taraneasca .
  8. Gustati si sarati daca mai este nevoie . Piparati .
  9. Cartofilor rantaliti cu ceapa se poate aduga putina apa in care au fiert pastele .
  10. Astfel cartofi se vor imprieteni mai bine cu pastele .
  11. Amestecati pastele fainoase cu cartofii .
  12. Optional daca va place inveseliti mancarea cu frunzulite de patrunjel si codite de ceapa verde taiate rondele .

                                   Pofta buna !!!!

TIPS-URI

1

Aveti grija sa nu ardeti ceapa verde, se prajeste mai repede.

2

La fel si boiaua prea prajita da un gust amar.

3

Serviti alaturi de gendermas[ ghendermash] muraturi sau legume proaspete. Noi am avut zeama de varza acra.

4

Bineinteles ca daca doriti se poate prepara si cu paste cu ou, daca nu postiti.

5

Aceasta mancare este buna atat calda, cat si rece pentru ca nu contine multe grasimi.

6

Atentie la cantitatea unei portii, contine multi carbohidrati.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ghendermas -cartofi cu paste fainoase -de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Varza simpla