Ghiveci de legume, de toamna

de vasimur in Mancaruri de legume, 24 Oct 2021 | 7236 vizualizari

 

 
Toamna este anotimpul cel mai generos, legumele găsindu-se din abundență. O tocăniță de legume este oricând bine venită, mai ales în zilele de post dar nu numai. Este o mâncare pe gustul tuturor, putând constitui un prânz delicios sau o cină ușoară.

 

INGREDIENTE

  • 2-3 cepe mai mari
  • 5-6 buc. de ardei gras (capia sau gogoșari)
  • 4-5 roșii mai mari
  • 1-2 rădăcini de morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 țelină, mai mică (opțional)
  • 1 conopidă mică (opțional)
  • 1/2 sau 1/4 de varză dulce (opțional)
  • 1 crenguță de cimbru (opțional)
  • 3-4 cartofi (opțional)
  • 1-2 vinete, potrivite
  • 5-6 căței de usturoi
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • boia de ardei dulce/iute, după gust (opțional)
  • 3-4 linguri de ulei, pentru călit legumele
  • pătrunjel verde, tocat mărunt
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ghiveci de legume, de toamna:

Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa o tocăm ceva mai mare, morcovii îi tăiem rondele (sau îi dăm prin răzătoarea mare) iar ardeii, vinetele și roșiile le tăiem cubulețe, de mărimea dorită. La fel procedăm cu țelina, cartofii și varza iar conopida o desfacem bucățele nu prea mari, dacă punem și din aceste legume, în ghiveci.

Punem uleiul la încins, într-o cratiță/tigaie potrivită. Sotăm legumele, mai întâi ceapa până ce devine transparentă ca sticla, apoi adăugăm ardeii și rădăcinoasele și lăsăm la rumenit 3-4 minute. După aceea, eu am transferat totul într-o oală mai mare, deoarece nu încăpeau toate legumele, în tigaie! Adăugăm acuma vinetele și roșiile, crenguța de cimbru, punem capacul și lăsăm să fiarbă, la foc mic, până ce scade zeama lăsată de legume iar sosul rămas este la consistența dorită. Putem să îndepărtăm crenguța de cimbru, în orice moment, dacă nu dorim să-i dea ghiveciului, un gust prea puternic. Când este gata, oprim focul și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Tot acuma adăugăm pătrunjelul verde, tocat mărunt și usturoiul, pentru un plus de savoare.

Observație1: Odată cu vinetele și roșiile, adăugăm și țelina, cartofii, varza și conopida, dacă dorim să punem în ghiveci.

Observație2:  Amestecăm periodic, ca să nu se prindă de fundul vasului!

Dacă nu am pus și cartofi, putem servi ghiveciul de legume cu cartofi natur, cartofi piure, în amestec cu orez fiert sau doar cu pâine.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Amestecați periodic, ca să nu se prindă ghiveciul, de fundul vasului.

2

Ceapa, ardeiul și roșiile pot fi tăiate și peștișori (julienne), după preferință.

3

Puteți adăuga și alte legume de sezon, dacă aveți: țelină, varză dulce, conopidă, fasole păstăi... chiar și cartofii tăiați cubulețe.

4

Dacă nu ați pus și cartofi, serviți ghiveciul de legume cu cartofi natur, cartofi piure, în amestec cu orez fiert sau doar cu pâine.

5

Ghiveciul se poate pregăti și în sezonul rece, bineînțeles folosind îngrediente din conservă, dacă nu găsim proaspete, în market.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ghiveci de legume, de toamna" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Drob de post/vegetarian