Gulab Jamun - Desert indian

de Poliana in Dulciuri, 2 Apr 2013 | 10393 vizualizari

 

In urma cu ceva vreme o prietena a mea imi arata reteta acestor 'mici bilute' care dupa spusele ei erau un deliciu in bucataria indiana. Bucataria indiana?? Chiar noua pentru mine, in sensul ca inca nu preparasem nimic de acolo, dar chiar nimic...insa cum stiti voi pentru toate exista un inceput :)

 

INGREDIENTE

  • 1 cana lapte praf
  • 1/4 cana faina
  • 1/8 lingurita bicarbonat
  • 3 lingurite unt moale - nu cu varf, dar nici chiar rase :)
  • 1/4 cana lapte caldut
  • Sirop
  • 1/2 cana zahar
  • 2 cani apa
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 3 pastai cardamon
  • cateva picaturi apa de trandafir
  • decor - fulgi de cocos
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gulab Jamun - Desert indian:

Amestecam laptele praf cu faina si bicarbonatul - cu o mana, lingura, tel...ce vreti voi - punem si untul moale si amestecam cu varfurile degetelor ca sa obtinem un fel de aluat nisipos. Turnam si laptele caldut - dar nu foarte - si amestecam bine. La inceput o sa fie anevoios pentru ca va rezulta un aluat nisipos si veti fi tentati sa adaugati ceva ingrediente uscate...dar sa nu o faceti, pentru ca pe masura ce framantati laptele praf va absorbi tot mai mult lichid. Oricum in final trebuie sa rezulte un aluat moale si putin lipicios, in nici un caz ca si aluatul de gogosi :D

Formam o bila din aluat si o acoperim cu un prosop de hartie umed. Lasam sa stea la odihna timp de 15 minunte. Daca dupa cele 15 minute aluatul s-a uscat prea tare si pare putin sfaramicios, se mai poate adauga lapte si framanta din nou fara a mai fi lasat la repaos.

Cat timp se odihneste aluatul se poate prepara siropul. Se pune intr-o cratita apa cu zaharul (in reteta originala scria o cana de zahar dar mie mi s-a parut preeeeea mult si am pus doar jumate, oricum am fost dulci si asa) se adauga sucul de lamaie, pastaile cardamon si se lasa pe foc mic-mic amestecand usor din cand in cand.

Dupa cele 15 minute luam aluatul si facem din el bilute mici, mai mici decat o nuca, dar mai mari decat o aluna de padure :) Bilutele vor trebui presate/invartite bine intre palme, ca sa nu aiba gauri, sau aluat neomogen. Ale mele au avut putine crapaturi, semn ca puteam sa le mai lucrez putin daaar...va spun ca au iesit foarte bine la final ;)

Incingem o tigaie cu ulei,  preferabil mai mica astfel inca uleiul sa poata acoperi bilutele pana la jumate cel putin.  Mie mi-au iesit 17 bilute :D si le-am impartit in doua ture de prajit.

Cand punem bilutele la prajit uleiul trebuie sa fie incins dar focul sa fie mic, asa incat rumenirea lor sa dureze in jur de 5-6 minute, timp in care pot sa se patrunda bine si in interior. Daca vedeti ca se rumenesc prea repede, micsorati flacara. Cat timp sunt in tigaie e bine sa le invartim mereu, ca sa se prajeasca uniform pe toate partile. Le scoatem pe un prosop absorbant si procedam la fel si cu restul de bilute. La prajire isi vor mari volumul destul de mult. Nu le lasam mai mult de un minut pe servetelul absorbant.

Cand sunt gata, luam siropul de sub foc si adaugam bilutele. Acoperim vasul si le lasam sa stea in sirop timp de 10-15 minute.  Dupa acest timp sunt numai bune de servit, eu am presarat si putina nuca de cocos pentru un plus de aroma si efect.

Au fost minunate, e tot ce pot sa spun. M-au cucerit din prima si ma bucur ca le-am descoperit. Daca le faceti, va garantez eu ca nu o sa va para rau ;)

Enjoy!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Gulab Jamun - Desert indian 215773
retete culinare - Gulab Jamun - Desert indian 215774
retete culinare - Gulab Jamun - Desert indian 215775
retete culinare - Gulab Jamun - Desert indian 215776

COMENTARII (33)

Poliana 1

09.07.2013, 12:39

Multumesc mult fetelor!

Krystyan Trendy 1

24.10.2013, 13:32

Indian I love India

Panacris 1

27.03.2014, 08:20

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: