Koulouria – Covrigi grecesti

de Ancutsa in Piine, 23 Apr 2020 | 7167 vizualizari

 

În copilărie îmi plăceau anumiți covrigi cu susan de la o patiserie din Ploiești, nu știu dacă aceia erau sau nu grecești, însă m-am tot gândit la ei zilele trecute.
Rețeta originală de Kouluria presupune scăldarea covrigilor câteva secunde în apă cu puțin petimezi (un fel de must), înainte de a-i da la cuptor, mustul se poate înlocui cu miere.
Ce am adăugat nou: am pus 2 lingurițe de pastă tahini în aluat, pentru că încă mai am borcanul de tahini primit de Crăciun, de la sora mea mai mare și, în afară de hummus, am zis să-l încerc și la alte preparate.
 
„Aluaturi de casa”

 

INGREDIENTE

  • Pentru maia:
  • 50 g făină,
  • 50 ml apă,
  • 1 lingură zahăr,
  • 12 g drojdie proaspătă,
  • Pentru aluat:
  • Maiaua,
  • 300 + 100 g făină,
  • 250 ml apă,
  • 3 linguri ulei de măsline,
  • 1 linguriță rasă sare,
  • 2 lingurițe tahini
  • În plus:
  • 500 ml apă,
  • 1 lingură miere,
  • 200 g susan
Portii: 11
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Koulouria – Covrigi grecesti:

 

 

 Mai întâi se pregătește maiaua: într-un bol se dizolvă drojdia în apă călduță, amestecând cu o furculiță, se adaugă zahărul și făina, amestecând până se obține o pastă. Se lasă la odihnit 30 de minute.

 Mai departe, se adaugă 300 g de făină într-un bol înalt, se adaugă maiaua, apa, sarea, tahini și uleiul. Se amestecă bine, se frământă până se obține un aluat consistent, dar pufos. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit o oră.

 Între timp, se rumenesc semințele de susan, într-o tigaie, fără grăsime, amestecând des, să nu se ardă. Se răstoarnă într-o farfurie întinsă.

 Pe blatul de lucru presărat cu făină (aprox 100 g) se răstoarnă aluatul, se taie în bucățele mici. Fiecare bucată de aluat se rulează, dând forma unui șnur gros și lung, care se îndoaie pe jumătate și se răsucește, apoi se unesc capetele.

 Într-un bol înalt sau o crăticioară se adaugă apă fierbinte (nu mai mult de 45 de grade) și miere, amestecând bine. Se scufundă fiecare covrig repede, apoi se tăvălește prin farfuria cu susan. Se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, atâția câți vă încap.

Se lasă covrigii la dospit 20 de minute, apoi se dau la cuptorul preîncălzit, 16-maxim 20 de minute, la foc mediu. Nu-i rumeniți prea tare pentru că îi veți usca.

Se pregătesc astfel și celalți covrigi.

Când sunt gata, se ung cu miere și se servesc așa, sunt foarte gustoși.

 

Pofta Buna!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/04/koulouria-covrigi-grecesti.html

TIPS-URI

1

Porții: eu am obținut 11 covrigi de mărimi diferite, pentru că m-am mai și jucat cu aluatul, însă din aceste ingrediente se obțin 13 covrigi de mărimea unei palme.

Daca ti-a placut reteta noastra "Koulouria – Covrigi grecesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

Ancutsa 1

24.04.2020, 10:05

Multumesc, Tabita!

dantes 1

26.04.2020, 10:51

Buni!

Ancutsa 1

26.04.2020, 14:18

Multumesc, domnule Dante!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Covrigi bavarezi