Latkes sau Gogosele de cartofi

de rivka in Aperitive / Garnituri, 2 Sep 2009 | 5941 vizualizari

 

Din ciclul ce mai mancam azi sau rapid , ieftin si bun.

O reteta simpla, din traditia evreiasca, se consuma mai ales cu ocazia sarbatorii Chanoeka, cand se consuma mancare pregatita in ulei pt a se aminti lampa de ulei care a ramas aprinsa nu o zi ci 8 zile.

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi maricei
  • 3 oua
  • 1 ceapa mica
  • 4, 5 linguri faina
  • sare, piper
  • ulei pt prajit
  • pt servire: puree de mere, smantana, iaurt,gem, compot
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Latkes sau Gogosele de cartofi:

Cartofii se curata, se spala si se dau prin razatoarea mare destul de grof dar daca aveti ustensile de bucatarie ii puteti marunti si la robot.


Cartofii se scurg apoi bine de apa cu mana.Se adauga ouale, sarea, piperul(eu pun destul de mult piper, 1 lingurita plina), ceapa tocata foarte fin, faina.Se amesteca compozitia cu mana, sa nu iasa foarte groasa.


Intr-o tigaie se pune uleiul la incins(eu folosesc de floarea soarelui) si cu o lingura se aseaza chiftelutele in tigaie, se aplatizeaza putin cu lingura, se prajesc pe o parte si pe alta bine.


Se scot pe o hartie de bucatarie.


Acum urmeaza partea frumoasa, se consuma cu iaurt, smantana, gem sau compot (puree) de mere.


Eu am mancat repede una calda cu iaurt, puree de mere si gem de coacaze ca in poza.


Pofta buna!


 

TIPS-URI

1

ceapa se toaca f marunt si se adauga compozitiei dupa ce s-au scurs cartofii bine.

2

compozitia se pipereaza bine si se sareaza bine de tot, stfel gustul de ceapa, piper si sare combinat cu dulce de la gem e mai bun.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Latkes sau Gogosele de cartofi 7312
retete culinare - Latkes sau Gogosele de cartofi 7313
retete culinare - Latkes sau Gogosele de cartofi 7314
retete culinare - Latkes sau Gogosele de cartofi 7315
retete culinare - Latkes sau Gogosele de cartofi 7316
retete culinare - Latkes sau Gogosele de cartofi 7317

COMENTARII (4)

klausenburger_adica Lacrima 1

02.09.2009, 15:14

cu permisiunea ta am sa spun povestea sarbatorii atat cat o mai stiu

In jurul anului 200 IC, evreii traiau in Israel, (oarecum aceeasi delimitare geografica pe care o are si Israelul de azi). In acea vreme, Israelul se afla sub dominatia seleucida, si astfel erau Imperiului Seleucid. Evreilor, teoretic le era permisa autodeterminarea religioasa. Ei s-au rasculat impotriva elenistilor starnind mania lui Antioh IV Epifanul, un rege de origine elena si care urcase pe tronul Imperiului Seleucid in 175 IC. In timpul domniei sale, Templul din Ierusalim a fost vandalizat, evreii au fost masacrati iar iudaismul ca religie a fost scoasa in afara legii. Ba mai mult, a batjocorit altarul Templului din Ierusalim ridicand un altar lui Zeus pe care a adus sacrificii conforme cu traditia religioasa elena. Asta insemna ca au fost sacrificati porci, animale considerate ca fiind “spurcate” de cultura evreiasca si de alfel de cultura intregului Orient. Ofensa adusa poporului evreu a avut consecinte. Acesta s-a rasculat intr-un numar neasteptat pentru Antioh. Matei, un preot evreu si cei cinci fii ai sai: Iohanan, Simeon, Eleazar, Ionatan si Iuda au condus evreii in revolta lor impotriva lui Antioh. Iuda a ramas cunoscut in istorie ca Iuda “Ciocanul” in traducere sau Yehuda HaMakabi. Evreii au invins. Templul a fost eliberat si rededicat. Festivalul Luminilor, sau Hanukka ori Chanoeka a fost insituita ca sarbatoare de Iuda Macabeanul si fratii sai. Ei au curatat templul, au construit un nou altar si au adus noi vase de cult. Potrivit Talmudului, uleiul de masline dtrebia sa arda toata noaptea in « menorah », sfesnicul cu sapte brate, din Templu. Dar cei cinci frati nu mai aveau ulei destul decat pentru o singura noapte. Totusi, cu toate ca n-au avut ulei, “menorah” a ars noapte de noapte timp de opt zile cat aveau ei nevoie pentru a pregati o noua portie de ulei care sa poata fi folosit in Templu. De atunci, evreii sarbatoresc vreme de opt zile minunea acelor zile. (sursa dememorie pe langa memoria proprie: Wikipedia)

rivka 1

02.09.2009, 15:20

ia uite ce frumos klausenburger, multumesc mult

ma bucur ca ti-am facut pofta si ca iti place postarea mea.

Miha 1

02.09.2009, 18:09

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

8300 puncte

8010 puncte

7010 puncte

4840 puncte

Ina 7

4370 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Rosii cherry cu usturoi si busuioc
  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!