Paine de casa

de Tyna79 in Piine, 28 Mar 2010 | 3885 vizualizari

 

Pentru ca suntem pe meleaguri unde painea din comert este dulce, fac painica acasa si este foarte gustoasa. V-o recomand :

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba
  • 500 ml apa calduta ( 2 cani )
  • 1 lingura drojdie uscata (7-10 grame)
  • 4 linguri ulei de masline sau de floarea soarelui
  • 1 lingura rasa de sare fina
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

Punem faina intr-un vas mai marisor, facem o gaura la mijloc si adaugam cele 2 cani de apa calduta ( atentie sa nu fie fiarta pentru ca se opareste faina si nu va mai creste ), in care am dizolvat si drojdiuta.

Adaugam apoi uleiul si sarea si amestecam ( eu folosesc un tel la inceput, apoi o lingura, iar cand coca incepe sa se lege o framant cu mana),  pana nu se mai lipeste;( aluatul trebuie sa fie potrivit, nu foarte vartos ).

Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina. Dupa ce a crescut, se adauga putina faina si se framanta iar ca sa descreasca aluatul, (daca doriti puteti sa o si trantiti de cateva ori ca fie mai afanata)  dupa care se modeleaza in forma dorita  in tava pregatita in prealabil. Se lasa iar la crescut, se unge usor painica cu ulei de masline , dupa care o introducem in cuptorul incalzit cu cateva minute inainte. Eu coc painea la 170 grade C in jur de o ora si jumatate.

Cand s-a rumenit dedesubt se scoate din cuptor , se stropeste cu putina apa rece ( atentie ca frige !!! )  si se acopera cu un prosop curat si se lasa asa pana se inmoaie coaja ( 15 - 30 min ).  

Din aceasta compozitie rezulta : o paine in tava rotunda (23-24 cm), sau in tava normala de cuptor 2 franzele cu lungimea de 40 cm. Depinde de imaginatia si tavile fiecaruia.  

 

RETETA IN IMAGINI

Paine de casa-0
Paine de casa-1

COMENTARII (2)

Bucataras 1

28.03.2010, 22:20

Salut, Tyna. Bine ai venit printre bucatarasi! Nu ai avut poza sau nu te-ai descurcat sa o incarci retetei?

Tyna79 1

29.03.2010, 12:19

Multumesc pentru primire Bucataras; era 2 noaptea cand am postat reteta si am uitat ... dar cred ca pot sa incarc poza mai tarziu ...nu ? Ia sa incerc.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04