Palanet cu cartofi pe foaie de varza

de mihaelar63 in Piine, 4 Mai 2014 | 6442 vizualizari

 

Maica mea Irina [ mama tatei ] din Horoatul-Crasnei de cate ori facea in cuptor pe langa paine ne punea si palanete cu cartofi . Palanetele sunt placinte din aluatul de paine copte la cuptor . Ele pot fi cu diverse umpluturi . Cel mai cunoscut e palanetul cu varza sau cu branza. Bunica din Cojocna- Cluj facea cu prune . Dar preferatul meu era cel cu cartofi .Nu am mai auzit sa se faca in alte zone ,poate stiti voi pe unde mai era ,,moda'''!
Era binevenit in zilele de post .

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina alba
  • 250 gr apa
  • 1 cub drojdie
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 500 gr cartofi
  • 50 ml ulei
  • 1 ceapa
  • boia rosie de ardei
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde
  • foi de varza verde
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Palanet cu cartofi pe foaie de varza:

  1. Am folosit masina de paine sa framant aluatul.
  2. Am pus intai in cuva apa , drojdia , sare, zahar si apoi  faina .
  3. Cat timp aluatul a fost la framantat am pus la fiert cartofii spalati in cu coaja in apa cu sare .
  4. Cand cartofii sunt fierti se scurg de apa si se curata .
  5. Am curatat si spalat ceapa si verdeata
  6. Intr-un vas cu ulei am prajit ceapa taiata cubulete , am adugat boia sare ,piper , verdeata si cartofi.Am zdrabit si amestecat cartofii. Aceasta operatiune se face cat cartofii sunt calzi .
  7. Am mai framantat putin aluatul crescut cu mana si am rupt bucati de marimea unui mar serios .
  8. Am intins aluatul pe planseta in foaie subtire am distribuit  uniform 2-3 linguri din compozitia  cu  cartofi si am impachetat  ca o scrisoare . Am pus deasupra o frunza de varza verde si cu mare atentie am intors palanetul [ partea impachetata vine in jos ] pe care l-am pus in tava cu hartie de copt .
  9. Fiecare palanet l-am uns cu ajutorul unei pensule de4 bucatarie cu un amestec de apa, , ulei ,boia , sare .
  10. Am copt palanetele cam 20-30 minute pana cand au inceput sa se rumeneasca .
  11.  Poate ca nu sunt atat de bune ca cele preparate de maica in cuptorul de paine dar mi-a facut mare placere sa le pregatesc . Si sa zambesc duios la amintirea dragii si blandei bunici .

TIPS-URI

1

Foia de varza era , cred , echivalentul hartiei noastre de copt .

Daca ti-a placut reteta noastra "Palanet cu cartofi pe foaie de varza" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

  Limonada a la Cleme - racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 02.05 la 10:21

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine fantastica cu cartofi