Papanasi

de MyCookingLife in Prajituri, 5 Noi 2011 | 3562 vizualizari

 

Toata lumea iubeste papanasii. Nu cred ca am auzit vreodata pe cineva sa spuna "Nu!" papanasilor. Dar oare, care este etimologia acestui cuvant? Intotdeauna m-am intrebat de la ce vine aceasta denumire de papanasi!

 

INGREDIENTE

Aluat papanasi:

  • 500 g urda
  • 2 oua
  • 250 g faina
  • 100 g zahar
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • 1 varf cutit sare
  • coaja de lamaie tinuta in zahar vanilat

Topping:

  • smantana
  • dulceata aromata
Portii: 8
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Papanasi:

Se amesteca urda cu zaharul si zaharul vanilat pana se dizolva aproape de tot zaharul. Se adauga coaja de lamaie. Ouale se pun unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare ou.

Se amesteca sarea cu faina si se adauga treptat in compozitia de papanasi .

Se framanta apoi bine, avand in permanenta faina pe maini. Se acopera si se lasa la rece cel putin 1 ora.

Se imparte aluatul de papanasi in doua parti ( 5/6 si 1/6). Bucata mai mare de aluat de modeleaza in forma de gogosi cu gaura in mijloc. Partea mai mica de aluat (1/6) se modeleaza in tot atatea bilute, cate gogosi au iesit.

Se prajesc in tigaie, la foc mic, in ulei incins si mult. Se aseaza pe un servetel, ca sa se scurga de ulei. In mijloc se pune dulceata, deasupra se pune smantana, iar peste se aseaza biluta.

Se servesc calde.

Aluatul de papanasi poate fi pastrat la frigider mai multe zile.

 

TIPS-URI

1

Dulceata potrivita pentru papanasi  este cea aromata / acrisoara ( fructe de padure, afine, zmeura, capsuni, mure, cirese, visine)

2

Se poate folosi si branza dulce in loc de urda.

3

Atentie la prajit! Uleiul trebuie sa fie foarte incins si focul foarte mic, altfel vor ramane cruzi la mijloc.

RETETA IN IMAGINI

Papanasi-0
Papanasi-1

COMENTARII (23)

DIANA B 1

07.11.2011, 13:11

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa , oricand

MyCookingLife 1

19.11.2011, 21:52

Multumesc tuturor pentru aprecieri! Chiar daca timpul nu-mi permite sa intru des si sa multumesc la timp, vreau sa stiti ca apreciez foarte mult cuvintele frumoase!

MyCookingLife 1

19.11.2011, 21:54

Danakarin, cu 5/6 din aluat am modelat gogosile si cu partea cea mica "motul" lor. Da, sunt prajite in baie de ulei.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41