Pasca traditionala cu branza dulce si stafide

de Moni_alex in Dulciuri, 3 Mai 2016 | 445 vizualizari

 

"Retete de Pasti"


 

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 250 ml apa calduta
  • 250 ml lapte caldut
  • 4 galbenusuri
  • 300 g zahar
  • 150 g unt topit
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1100 g de faina
  • un praf de sare
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • Pentru umplutura:
  • 800 g branza dulce de vaca
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri de gris
  • 4 oua
  • 150 g stafide inmuiate in apa calduta cu 2 lingurite de esenta de rom
  • zahar tos dupa gust, eu am pus 5 linguri de zahar
  • Pentru uns pasca:
  • un galbenus
  • 30 ml lapte
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pasca traditionala cu branza dulce si stafide:

Intr-un lighean mare punem faina cernuta, facem in mijlocul fainii o gaura si adaugam drojdia, zaharul tos, zaharul vanilinat, coaja rasa de lamaie, galbenusurile, apa calduta, laptele caldut si un praf de sare.

Amestecam bine ingredientele si incepem incet, incet sa framantam ingredientele aproximativ 30 de minute pana obtinem un aluat nelipicios.

Adaugam untul topit putin cate putin si framantam bine aluatul pana incorporam toata cantitatea de unt si aluatul devine elastic.

Acoperim aluatul cu un prosop si lasam la dospit intr-un loc caldut cam o ora si jumatate.

Pana creste aluatul punem stafidele intr-un bol, turnam apa calduta cat sa le acopere si 2 lingurite de esenta de rom si le lasam la inmuiat cam 30 minute dupa care le punem intr-o strecuratoare la scurs.

Pentru umplutura punem branza dulce de vaci intr-un castron, adaugam zaharul tos, zaharul vanilinat, coaja de lamaie, ouale si stafidele si amestecam cu un tel bine pana se omogenizeaza bine.

La final adaugam 2 linguri de gris.

Dupa ce aluatul s-a dospit, il rasturnam pe o planseta unsa cu o pelicula fina de ulei si impartim aluatul in doua parti egale.

Din jumatate de aluat facem o foaie cat tava pe care o folosim pentru pasca.

Am folosit o tava dreptunghiulara de 25/35 cm sa fie suficienta pentru toata familia. Tava am tapetat-o cu hartie de copt si am uns-o cu putin ulei.

Cealalta jumatate de aluat o impartim in 9 parti mai mari si 9 parti mai mici pe care le rulam pe fiecare in parte, intre planseta si podul palmelor pana obtinem 9 rulouri  mai lungi (35 cm) si 9 rulouri mai mici (25 cm).

Din fiecare trei rulouri facem o impletitura in trei rezultand in final 3 impletituri mai mari si 3 mai mici.

Doua din impletiturile mai lungi le punem in tava peste foaia de aluat pe cele 2 laturi mai mari(35 cm) si doua din impletiturile mai mici pe laturile de 25 cm.
Lasam pasca la crescut aproximativ 45 minute.

Dupa cele 45 minute, turnam in mijloc umplutura de branza dulce si facem o cruce din cele 2 impletituri ramase (una lunga si una mai scurta) apoi ungem bine cu pensula impletitura de aluat si umplutura de branza dulce cu amestecul de ou si lapte batut bine si introducem Pasca in cuptorul preincalzit pentru 50-55 minute, foc potrivit.

Dupa ce pasca s-a copt, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca, dupa care se taie si se serveste.

 

 

TIPS-URI

1

Dupa ce o scoateti din cuptor, o puteti unge cu miere

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pasca traditionala cu branza dulce si stafide 441281
retete culinare - Pasca traditionala cu branza dulce si stafide 441282
retete culinare - Pasca traditionala cu branza dulce si stafide 441283
retete culinare - Pasca traditionala cu branza dulce si stafide 441284
retete culinare - Pasca traditionala cu branza dulce si stafide 441285
retete culinare - Pasca traditionala cu branza dulce si stafide 441286
retete culinare - Pasca traditionala cu branza dulce si stafide 441287
retete culinare - Pasca traditionala cu branza dulce si stafide 441289
retete culinare - Pasca traditionala cu branza dulce si stafide 441290

COMENTARII (12)

marcela1979 1

04.05.2016, 13:51

foarte buna

Rocsi 1

04.05.2016, 20:27

Frumoasa pasca, bravo!

Moni_alex 1

05.05.2016, 10:04

Multumesc!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55