Placere nevinovata cu lamaie si afine

de simona72 in Prajituri, 8 Sep 2016 | 843 vizualizari

 

O prajitura absolut delicioasa, o combinatie irezistibila de arome. Ea se prezinta in felul urmator: un pandișpan cu aroma de lamaie, dulceata de afine, o crema din griș cu lemon curd, afine grase de cultura si o bezea intre straturile de crema. Pentru ca am vrut o crema consistenta, m-am gandit la una din griș…tot imi plac mie cremele cu griș. Iar pentru finete si gust am adaugat lemon curd. Va las sa savurati prajitura…


La multi ani de Sf. Maria!!!!


 

INGREDIENTE

1 lamaie bio

  • Pentru blat:
  • 4 oua mari
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • 80 gr zahar pudra
  • 2 linguri amidon alimentar
  • Pentru crema din griș si lemon curd:
  • 2 galbenusuri+2 oua intregi
  • Sucul de la 1 lamaie
  • 100 gr zahar
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 100 gr unt gras 80%
  • 1 cana griș fin
  • 3 linguri zahar brut
  • Aproximativ 500 ml lapte
  • In plus: un borcanel de dulceata de afine(facuta de mine, am folosit eu)
  • Pentru decor:
  • bezele mici(facute cu cateva zile inainte si pastrate in cutii metalice, doar pentru decor), afine de cultura, boboci si petale de trandafiri uscate, frunzulite de menta sau lamaita
  • 100 gr ciocolata alba, 3-4 linguri lapte
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placere nevinovata cu lamaie si afine:

Pentru inceput tin sa precizez daca se poate sa folositi lamai bio. Daca nu, le spalati foarte bine cu apa calda si un burete de bucatarie. Lamaia, de marime potrivita, se taie in felii, se scot samburii si se pune intr-o punga cu fermoar la congelator. Dupa ce feliile de lamaie sau congelat le puneti intr-un blender si le maruntiti bine pana obtineti o pasta. Pasta obtinuta se foloseste la prajitura cu moderatie, este nevoie sa gustati, are gust acru-amar-aroma de lamaie…

Pentru pandișpan: separam albusurile de galbenus, se mixeaza albusurile cu praful de sare si zaharul pana se obtine o bezea. Se adauga pe rand cate un galbenus, iar la final uleiul si 1 lingurita din pasta de lamaie. Faina se amesteca cu praful de copt, se adauga la ingredientele umede si se amesteca usor cu o spatula pana la incorporare. Se coace aluatul intr-o tava patrata de 22X22 cm. Se lasa blatul sa se raceasca pe un gratar, eu il fac seara si-l las pana a doua zi. Se taie blatul in doua obtinand 2 foi.

Optional se insiropeaza usor foile de blat cu limonada(apa, zahar, lamaie), eu le-am insiropat.

Pentru crema: se pune laptele la fiert cu cele 3 linguri de zahar brut. Cand ajunge la punctul de fierbere se adauga grisul in ploaie, se amesteca cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa. Se pune folie alimentara peste griș si se da la frigider sa se raceasca. Ouale intregi, galbenusurile si zaharul se pun intr-un castron. Se amesteca cu telul, se pune vasul pe baie de abur. Se amesteca mereu si treptat se adauga zeama de lamaie. Se alasa pe baie de aburi aproximativ 10-15 minute, pana crema se leaga. Cat este calda se adauga untul cubulete si se amesteca. Se pune folie alimentara si peste lemon curd si se da la rece. Dupa racire, se mixeaza grisul cu lapte si se adauga treptat lemon curd-ul. Se da la frigider pana in momentul asamblarii prajiturii.

Pentru bezea: se mixeaza ablusurile cu un parf de sare si zaharul pudra pana obtinem o bezea ferma. Se adauga o lingurita din pasta de lamaie, se mixeaza pana la incorporare, iar la final se adauga amidonul. Se amesteca usor cu o spatula. Se coace bezeaua in aceeasi tava patrata, cu fundul captusit cu hartie de copt, iar marginile tapetate cu ulei si faina. Se da la cuptorul incins la 110-120 grade pentru 60 minute. Se lasa sa se raceasca apoi se scoate din tava.

Pentru asamblare: primul blat de pansipan insiropat se unge cu dulceata de afine. Se lasa putin deoparte sa intre dulceata in blat. Peste dulceata se pun afine mari si grase de cultura. Se adauga un strat de crema care sa acopere afinele(putin mai mult de jumatate de crema). Se intinde si se uniformizeaza bine crema. Peste crema se pune bezeaua apoi restul de crema. Cealalta jumatate de blat, se unge cu dulceata de afine, se lasa putin deoparte apoi se pune peste straturile suprapuse. Se da la frigider pentru o ora. Intre timp se face glazura: se topeste pe baie de aburi ciocolata alb cu 3-4 linguri lapte. Peste ciocolata topita se adauga 1-2 linguri din crema de griș(depinde cat ati oprit sau va ramas). Asa moale se intinde peste prajitura. Se da la frigider pentru inca o ora. Se decoreaza dupa gust si inspiratie, eu am folosit afine, bezele mici, frunzulite, trandafiri si petale de trandafiri….Spor si inspiratie!!!

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455773
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455774
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455775
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455776
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455777
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455778
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455779
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455780
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455781
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455782
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455783
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455784
retete culinare - Placere nevinovata cu lamaie si afine 455785

COMENTARII (27)

Rux 1

11.09.2016, 01:08

De senzatie Simonici!

Valclaudia 1

13.09.2016, 06:32

wow!

mihaelar63 1

13.09.2016, 16:16

Un adevarat deliciu

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L