Placinta cu spanac si aluat de casa

de Tuxedo in Aperitive / Garnituri, 13 Apr 2013 | 2664 vizualizari

 

Aceasta minunata reteta o am de la Paula Gafitescu,si imediat ce am vazut placintica asta, mi-am dorit-o in farfurie! Eu am umblat foarte putin la ingrediente dar ideea este aceeasi.
Reteta este cat se poate de simpla. Cu aluatul se lucreaza deosebit de usor, iar umplutura…divina! Bineinteles cui ii place spanacul in combinatie cu branza. Eu va spun ca trebuie incercata neaparat!

 

INGREDIENTE

  • pentru o tava de aprox. 20/30 cm sau 2 tavi rotunde de tarta cu diametrul 20cm
  • Pentru aluat:
  • 1 ou
  • 500 gr faina
  • 220 ml apa
  • 100 gr unt la temperatura camerei
  • o lingurita de sare
  • Umplutura:
  • 400 gr spanac (oparit si scurs sau congelat si dezgetat)
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 250 gr branza telemea de vaca sau oaie (sau 150 de branza si 100 cascaval)
  • o legatura de marar
  • 100 ml smantana
  • piper si sare dupa gust
  • 4 oua (dintre care un galbenus pentru uns)
  • 3 linguri lapte (tot pentru uns)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu spanac si aluat de casa:

Aluat 

Scoatem untul din frigider cu cel putin o ora inainte, ca sa se inmoaie (sau il punem 10-15 secunde in microunde…cum fac eu:-)), il punem intr-un castron si framantam putin cu faina pana aluatul devine sfaramicios.

Adaugam praful de sare, oul batut putin apoi apa (treptat). Framantam aluatul pana nu mai este lipicios si s-au incorporat bine toate elementele lichide.

Il bagam la frigider acoperit cu o folie de plastic pana cand pregatim umplutura.

Umplutura:

Spanacul bine scurs (eu l-am avut congelat si l-am dezghetat tot la microunde cca 15 min, voi sa il verificati din cand in cand sa nu cumva sa il coaceti, depinde de microunde!), se amesteca intr-un castron cu ceapa tocata marunt, morcovul ras pe razatoarea mica, branza rasa, smantana si se gusta de sare si piper. Tocam mararul si il adaugam si pe el in compozitie.

Eu am folosit 3 oua  pe care le-am batut putin inainte  ca pe omleta.

In spanac se poate pune si cascaval, care leaga foarte bine compozitia, eu nu am avut, asa ca am crescut cantitatea de branza de la 150 de gr., cat era in reteta initialala, la 250 de grame.

Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua. O parte o vom pune ca baza si trebuie sa fie mai mare, cealalta parte o folosim pentru grilajul de deasupra.

Am intins foaia de la baza mai grosuta, apoi am asezat-o in tava de jenna (pe care o ungem cu ulei) cat sa acopere si peretii acesteia.

Am pus umplutura, apoi am facut o foaie din aluatul ramas si am taiat fasii pe care le-am intercalat peste compozitie sub forma de grilaj.

Se unge deasupra cu galbenus amestecat cu 3 linguri de lapte si se coace in cuptorul preincalzit la 180ºC pana se rumeneste.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Aluatul se va fi mai fraged abea a doua zi! (dupa ce a fost coapta placintica)

RETETA IN IMAGINI

Placinta cu spanac si aluat de casa-0
Placinta cu spanac si aluat de casa-1
Placinta cu spanac si aluat de casa-2
Placinta cu spanac si aluat de casa-3
Placinta cu spanac si aluat de casa-4
Placinta cu spanac si aluat de casa-5
Placinta cu spanac si aluat de casa-6
Placinta cu spanac si aluat de casa-7
Placinta cu spanac si aluat de casa-8

COMENTARII (10)

diaconta

diaconta 1

14.04.2013, 13:42

Mi-a placut mult si la Paula si arata grozav si cea facuta de tine

Tuxedo

Tuxedo 1

14.04.2013, 15:42

Teo

Teo 1

15.04.2013, 22:26

chiar trebuie incercata!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!