Prajitura "Alba ca Zapada"

de Steffy in Prajituri, 13 Oct 2013 | 77420 vizualizari

 

Multumesc Jamila Cuisine pentru reteta video...http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-alba-ca-zapada-reteta-video-47583.html. A fost pentru prima data cand am facut foi pe fundul tavii si chiar mi-au reusit. Sper sa va placa prajitura, a fost delicioasa!

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri de ulei
  • 2 oua
  • o lingurita rasa de amoniac
  • un praf de sare
  • faina cat cuprinde (500-550 g)
  • Pentru crema:
  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de faina
  • 6 linguri de zahar
  • un pachet de unt (200 gr)
  • coaja de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie
  • sucul de la 1/2 de lamaie (sau de la o lamaie intreaga daca va place crema mai acrisoara)
  • nuca de cocos pentru ornat
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Alba ca Zapada":

Prima operatiune consta in prepararea aluatului pentru foi.

Amestecam intr-un bol ouale, zaharul, uleiul si laptele. Batem bine totul cu un tel incat sa topim zaharul. Adaugam sarea si amoniacul dizolvat in putina zeama de lamaie si apoi adaugam faina putin cate putin pana obtinem un aluat omogen, potrivit de tare, care nu se lipeste de maini.

Lasam aluatul sa se odihneasca pentru 30 de minute. Il impartim in trei si intindem fiecare parte de aluat pe o bucata de foaie de copt pana cand aluatul devine foarte subtire si se potriveste cu dimensiunea tavii in care vreti sa coaceti foile. Intoarceti o tava cu fundul in sus si puneti pe ea foaia bine intinsa, cu tot cu foaia de copt. Coaceti foaia pentru 15 min la foc mic (150 grade) pana ce foaia se intareste si se coloreaza foarte putin. Procedati la fel cu cu celelalte 2 foi.

Urmeaza apoi prepararea cremei. Punem intr-o cratita faina, zaharul, coaja de lamaie si turnam lapte putin cate putin pentru a forma o pasta. Continuam sa turnam laptele pana cand pasta se dilueaza din ce in ce mai mult si pana ce terminam laptele. Punem craticioara la fiert, la foc mic si amestecam continuu pana ce crema se ingroasa.

Daca vi se pare ca nu ati obtinut o crema destul de groasa, dizolvati 2 linguri de faina in putina apa rece si turnati peste crema. Mai fierbeti pentru 5 minute sau pana ce crema se ingroasa.Esenta de vanilie si sucul de lamaie se pun dupa ce ai luat crema dupa foc.

Acoperiti crema cu o folie de plastic, direct pe suprafata cremei si lasati-o sa se raceasca. Cand s-a racit, mixati crema adaugand putin cate putin din untul lasat la temperatura camerei.

Pentru a monta prajitura, tapetati tava pe spatele careia ati copt foile, cu folie de plastic, puneti una din foi apoi puneti un strat de crema (ceva mai putin de jumatate din cantitatea totala), puneti a doua foaie si iar un strat de crema, pastrand 3 linguri si apoi ultima foaie, iar deasupra cele 3 linguri de crema pastrate.

Intindem bine crema deasupra ultimei foi si presaram nuca de cocos din belsug. Impachetam bine prajitura in folie de plastic punem deasupra ei un tocator, apoi o greutate si lasam prajitura in frigider peste noapte pana ce foile se inmoaie. Taiem prajitura dupa bunul plac si o servim rece.

Sa aveti pofta!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura "Alba ca Zapada" 268448
retete culinare - Prajitura "Alba ca Zapada" 268449
retete culinare - Prajitura "Alba ca Zapada" 268450
retete culinare - Prajitura "Alba ca Zapada" 268451
retete culinare - Prajitura "Alba ca Zapada" 268452
retete culinare - Prajitura "Alba ca Zapada" 268453

COMENTARII (20)

ryta 1

21.01.2014, 15:53

pantzyk23 1

21.01.2014, 20:53

Mai fierbeti pentru 5 minute sau pana ce crema se ingroasa. Acoperiti crema cu o folie de plastic, direct pe suprafata cremei si lasati-o sa se raceasca

Nu am inteles partea cu "acoperiti crema cu o folie direct pe suprafata cremei???????!!!

Steffy 1

21.01.2014, 21:03

Se acopera vasul in care ai facut crema cu o folie de plastic.
Daca nu intelegi, poti sa urmaresti reteta video aici http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-alba-ca-zapada-reteta-video-47583.html

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S