Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post

de DinDragostePentruGatit in Prajituri, 2 Apr 2012 | 4179 vizualizari

 

Ador prăjiturile cu mere, mai ales în perioada postului...

M-am jucat puţin cu ingredientele...am pus cardamon în aluat, în umplutura cu mere n-am pus scorţişoară, am pus în schimb câteva linguri de gem de gutui şi esenţă de vanilie; am adăugat şi puţin griş pentru a lega compoziţia.
Îmi place să pun nuci deasupra, în timpul coacerii se rumenesc şi dau un "parfum" plăcut...

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 500 g făină;
  • 150 mL ulei;
  • 200 mL apă minerală;
  • 3 lg oţet;
  • 1 plic praf de copt;
  • 1/4 lgţ cardamon;
  • 1 fiolă esenţă de vanilie;
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon;
  • 2 lg zahăr;
  • sare.
  • Umplutura
  • 1 kg mere rase;
  • 5 lg zahăr;
  • 3 lg gem de gutui;
  • coaja de la 2 lămâi;
  • 10 mL esenţă de vanilie;
  • 1-2 lg griş.
  • Decor
  • 50 g nuci.
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post:

Se amestecă făina împreună cu:

-praf de copt, cardamon, sare şi zahăr. 

-se adaugă apoi ulei + apa minerală + oţet +esenţă de vanilie; 

Se omogenizează bine aluatul, se pune într-o folie şi se ţine la rece timp de 3-4 ore. 

Umplutura

Se dau merele la răzătoare (rondele). Se călesc împreună cu gemul de gutui (3 lg) şi zahărul (5 lg). Se ţin pe foc până-şi reduc volumul (aproape la jumătate faţă de volumul iniţial). Se lasă la răcit. Se adaugă grişul (să mai absoarbă din sucul merelor) şi coaja de lămâie + esenţa de vanilie.

Se împarte aluatul în două părţi. Se întinde o parte, se pune umplutura, se acoperă cu cealaltă parte de aluat. Se înţeapă cu ajutorul unei furculiţe, se presară nucile şi se pune în cuptorul preîncălzit. Se coace la foc potrivit, timp de 35-40 minute.

Poftă bună!

 

 

RETETA IN IMAGINI

Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post-0
Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post-1
Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post-2
Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post-3
Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post-4

COMENTARII (13)

Sim0na 1

03.04.2012, 21:57

Super combinatie!!!

bucatarimcudiana 1

05.04.2012, 10:49

imi place

bucatarimcudiana 1

05.04.2012, 10:49

imi place

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20