Prăjitură cu mousse de coacăze

de CulinaryRainbow in Prajituri, 31 Mar 2015 | 2309 vizualizari

 

Recunosc! Deserturile cu ciocolată sunt preferatele mele, dar nu pot să nu mă bucur și de cele cu fructe mai ales când și cei din jurul meu le adoră. De data aceasta simțeam și eu nevoia unui desert mai acrișor dar în același timp fin și cu o textură de norișor. :)

Coacăzele sunt o minune de la natură, drept urmare, prăjitura aceasta este o minune de la mine. :)

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente blat:
  • 5 ouă
  • 6 linguri cu făină
  • 5 linguri cu zahăr
  • o lingură cu apă minerală
  • o lingură cu ulei
  • un praf de sare
  • Ingrediente sirop:
  • 100 ml lichior de coacăze ( opțional )
  • 50 g zahăr
  • 100 ml apă
  • 3 linguri cu zeamă de lămâie
  • Ingrediente pentru mousse-ul de coacăze:
  • 500 ml frișcă lichidă
  • 700 g coacăze roșii și negre, proaspete sau congelate
  • 150 g zahăr
  • o păstaie de vanilie
  • 30 g gelatina vegetală
  • Ingrediente pentru ganache:
  • 250 g ciocolată neagră
  • 5 linguri cu smântână pentru gătit ( sau smântână grasă )
  • o linguriță cu unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu mousse de coacăze:

Blatul este cel obișnuit. După ce separăm ouăle, batem albușurile spumă tare. Nu uităm să adăugăm praful de sare. Când bezeaua este tare adăugăm alternativ gălbenușurile, uleiul și apa minerală. Cernem, treptat, făina și o încorporăm cu o spatulă.

Până când cuptorul se-ncinge, tapetăm tava ( 35x25 cm ) cu hârtie de copt și răsturnăm compoziția pentru blat în tavă. 

În funcție de cuptor, vom coace blatul timp de 15-20 de minute la 175 de grade. Facem testul cu scobitoarea.

Pentru a pregăti mousse-ul, vom începe prin a fierbe coacăzele împreună cu zahărul până când acesta se va topi + 10 minute.

Vom obține o compoziție asemănătoare dulceții, pe care o vom lăsa să se răcească bine ( este important să nu fie caldă, altfel vom compromite mousse-ul ).

Până când aceasta se răcește, pregătim frișca pe care o mixăm foarte bine ( când începe să se separe oprim mixerul și punem frișca de-o parte ).

Ne-ntoarcem la sosul de coacăze și adăugăm conținutul păstăii de vanilie, apoi, după ce ne-am asigurat că s-a răcit suficient, îl turnăm peste frișcă și mixăm la viteză mică spre medie până când se încorporează.

Însiropăm blatul cu siropul pregătit din ingredientele de mai sus ( se fierb toate, împreună, două minute ).

Întindem mousse-ul de coacăze peste blatul însiropat și dăm la la rece până când pregătim ganache-ul.

Punem ciocolata împreună cu smântâna pentru gătit pe foc mic. Amestecăm continuu. Adăugăm untul și continuăm să amestecăm până când ciocolata se va topi complet. Vom obține un ganache lucios și fin pe care îl vom turna cald peste mousse-ul de coacăze.

Dăm prăjitura la rece pentru cel puțin o oră. Cel mai ușor se taie cu un cuțit cu lama subțire pe care o trecem sub un jet de apă.

Poftă bună!

 

RETETA IN IMAGINI

Prăjitură cu mousse de coacăze-0
Prăjitură cu mousse de coacăze-1
Prăjitură cu mousse de coacăze-2
Prăjitură cu mousse de coacăze-3
Prăjitură cu mousse de coacăze-4

COMENTARII (30)

CulinaryRainbow 1

01.04.2015, 15:03

Lau 1

02.04.2015, 08:17

tarasmariana 1

03.04.2015, 05:41

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04