Prajitura cu suc de rosii (de post)

de andresita in Prajituri, 26 Noi 2014 | 1880 vizualizari

 

Reteta descoperita la Merisor careia ii voi fi vesnic recunoscatoare pentru una dintre cele mai reusite si laudate prajituri.
O prajitura absolut minunata, de nici nu va vine a crede ca este de post. A avut mai mult succes pe masa festiva decat prajitura "Alba ca zapada" :).

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 15 linguri suc de rosii
  • 15 linguri ulei
  • 5 linguri zahar
  • aprox 500 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat stins in zeama de lamaie
  • un praf de sare esenta de rom (eu am uitat)
  • Pentru crema:
  • 1 l apa
  • 4 linguri zahar
  • 200 g gris
  • 200 g margarina
  • 75 g nuca de cocos
  • zeama si coaja de la o lamaie (eu am pus mai putina zeama)
  • 400 g gem (de caise am folosit eu, merge si de prune)
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu suc de rosii (de post):

Amestecati toate ingredientele pentru foi pana obtineti un aluat consistent, numai bun de intins. Cantitatea de faina am aproximat-o, caci depinde foarte mult de sucul de rosii folosit.

Acum ar trebui tinut in frigider 20 minute invelit in folie, insa eu am sarit peste pasul acesta. Impartiti aluatul in patru parti egale (eu il cantaresc intotdeauna si apoi impart la 4). Intindeti foi subtiri, de dimensiunea tavii si le coaceti la foc mic, pe rand, in cuptorul incins dinainte. Tava mea a fost cam mare (30x35 cm) si au iesit foile subtirele.   Atentie mare ca se ard usor, nu le lasati mai mult de 7-8 minute, in functie de cuptor.

 Pentru crema puneti apa cu zaharul si coaja de lamaie la fiert, iar cand da in clocot turnati in ploaie grisul amestecand continuu cu un tel. Dupa ce s-a ingrosat bine, dati cratita deoparte si adaugati margarina, amestecand bine pana se topeste. Adaugati si zeama de lamaie, dupa gust. Lasati crema sa se raceasca si apoi amestecati nuca de cocos.  

 Pentru asamblare, puneti prima foaie, o ungeti cu jumatate din crema, urmeaza alta foaie, gemul de caise, apoi a treia foaie unsa cu restul de crema si la final ultima foaie. Acoperiti prajitura cu folie si o dati la rece. In cazul meu a fost camara, caci era destul de racoroasa.  

A doua zi am portionat-o si va spun sincer ca foile efectiv se topeau in gura.   A fost consumata chiar si de cele mai sceptice si anti-post persoane :D, iar  "Alba ca zapada" a ramas la coada :).

 

COMENTARII (5)

Ksenya 1

27.11.2014, 09:12

buna prajitura aceasta

Rocsi 1

27.11.2014, 15:03

Ce mult imi place

andresita 1

28.11.2014, 15:08

MULTUMESC

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: