Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide

de merisor in Prajituri, 2 Dec 2015 | 2870 vizualizari

 

Este o prajitura simpla cu foi coapte pe dosul tavii, iar crema caramel cu unt de arahide, face tot deliciul.


Am ales un unt de arahide de la LIDL, cu multe arahide maruntite prin el. 

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 1 cana zahar(cana de 200 ml)
  • 1 cana ulei
  • 1 cana apa minerala
  • 750-800 g faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru crema:
  • 10 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 7 linguri faina(mai cu varf)
  • 1200 ml apa
  • 250 g unt de arahide
  • 1 varf cutit sare
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide:

Pentru aluat, se amesteca zaharul cu uleiul pana la diluarea zaharului, apoi se adauga apa minerala si imediat bicarbonatul si praful de copt, pentru a se desface in aciditatea apei.

Se adauga sarea si esenta si se incorporeaza treptat faina.

Va rezulta un aluat nelipicios si nu foarte tare, care se lasa la odihnit 30 de minute.

Apoi se imparte aluatul in patru parti egale, care se intind si se coc pe dosul tavii, pentru 5-6 minute la 180 de grade.

Eu am folosit o tava de 28/40 cm, dar daca se doreste o prajitura mai inalta recomand o tava mai mica.

Pentru crema, se pune zaharul la caramelizat amestecandu-se continuu in el, cu o spatula,  iar cand se dilueaza si capata culoarea chihlimbarului se adauga faina cernuta impreuna cu cacaua si se amesteca energic pentru a se omogeniza rapid, apoi se dilueaza treptat cu apa fierbinte in care s-a dizolvat un praf de sare.

Se va obtine o crema usor fluida, dar se va ingrosa cu untul de arahide care se adauga imediat ce tragem vasul de pe foc.

Se intinde crema fierbinte intre foile de prajitura, lasand ultima foaie libera.

Deci vom avea trei straturi generoase de crema.

Se acopera prajitura cu o folie si se aseaza o greutate peste ea.

Eu am asezat niste dictionare voluminoase.

Se da prajitura la rece de pe o zi pe alta, sau cel putin o jumatate de zi, pentru a se fragezi foile, apoi se poate portiona si pudra cu zahar.

Este delicioasa si v-o recomand cu incredere!

 

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de faina folosita depinde de tipul acesteia, precum si de tipul celorlalte ingrediente, trebuie avut in vedere sa nu iasa un aluat foarte vartos, care se va intinde greu. Ne oprim din a adauga faina, atunci cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Eu folosesc faina de tara si sunt foarte multumita de rezultate.

RETETA IN IMAGINI

Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-0
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-1
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-2
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-3
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-4
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-5
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-6
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-7
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-8
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-9
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-10
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-11
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-12
Prajitura de post cu crema caramel si unt de arahide-13

COMENTARII (52)

dantes

dantes 1

04.12.2015, 07:21

Buna!

Gherca Daniela

Gherca Daniela 1

04.12.2015, 16:09

vai ce bunatate!

anca_rm

anca_rm 1

11.12.2015, 10:58

ce buna trebuie sa fie , o sa o incerc ..numai timp sa am

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paine cu masline si fulgi de ovaz

de Rocsi 9

Paine cu masline...

ieri la 21:23

Briose din cartofi si branza in crusta de cascaval

de Rux 9

Briose din...

ieri la 19:37

Negresa cu glazura de ciocolata

de Aletta 4

Negresa cu...

ieri la 16:55

Friptura de porc in sos dulce acrisor

de stefy_a 3

Friptura de porc...

ieri la 12:01