Prăjitură din foi cu cremă de lămâie

de adriana65 in Prajituri, 17 Dec 2012 | 16079 vizualizari

 

Pentru mine prăjitura ideală trebuie să fie dulce, să aibă cremă din belşug şi să conţină nucă. Crema poate fi cu cafea, lămâie din când în când sau dulce de leche.
Tinând cont de aceste criterii am preparat această prăjitură. Poate o să vă placă şi vouă .

 

INGREDIENTE

Pentru prepararea foilor am folosit:

  •  150 g zahăr
  •  150 g nucă prăjită şi măcinată
  • 20 g făină
  •  10 albuşuri

Pentru cremă :

  •  10 gălbenuşuri
  •  700 ml lapte
  •  130 făină
  •  370 g zahăr
  •  200 unt de 82% grăsime
  •  2 plicuri zahăr vanilat
  •  coaja rasă de la o lămâie
  • sucul de la 1/2 lămâie

Glazură Royal Icing:

  •  300 g zahăr pudră
  •  2 linguri suc de lămâie
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură din foi cu cremă de lămâie:

Pentru prepararea foilor albuşurile se bat spumă tare cu zahărul. Făina se amestecă cu nuca; se adaugă pe rând cîte o lingură în albuşurile bătute, amestecând uşor cu o spatulă, după fiecare până la încorporare.  Compoziţia se împarte în patru părţi egale. Din fiecare parte se coace câte o foaie pe dosul tăvii tapetate cu hârtie de copt. Tava pe care le-am copt are dimensiunea de 30/22 cm.  Hârtia de copt nu trebuie unsă.  Foile se lasă în cuptor aproximativ 7 - 10 minute, la o temperatură de 180 grade C. Când sunt gata trebuie să aibă o culoare uşor maronie. După ce se scot din cuptor se lasă o jumătate de minut, după care se desprind foarte uşor de pe hârtia de copt. 

Între timp preparăm crema: 450 ml lapte şi zahărul se pun într-o crăticioară cu fundul dublu. Se pun pe foc mic.  

Făina se amestecă cu 200 ml lapte. Gălbenuşurile se bat cu 50 ml lapte şi zahărul vanilat. 

Când laptele de pe foc începe să fiarbă se adaugă compoziţia de făină  cu lapte. Amestecăm continu până începe să se îngroase. Adăugăm şi gălbenuşurile şi lăsăm să fiarbă la foc foarte mic până obţinem o cremă consistentă, groasă ca o budincă. Când crema este gata se ia de pe foc, se adaugă coaja rasă şi sucul de lămâie. Omogenizăm apoi o punem să se răcească. În untul  frecat spumă se adaugă câte o lingură din crema de lămâie. Următoarea lingură cu cremă se adaugă numai după o jumătate de minut,  când cea dinainte este complet asimilată. În tot acest timp mixerul este la viteza maximă.  În felul acesta  crema nu se va tăia. Se dă o jumătate de oră la rece. Se împarte crema în trei părţi  egale şi se asamblează prăjitura. Peste prima foaie se pune o parte din cremă, se nivelează pe toată suprafaţa acesteia, se pune a doua foaie, cremă, a treia foaie, cremă şi ultima foaie. 

Pentru a acoperi prăjitura am preparat o glazură Royal Icing simplă, fără albuş de ou, pe care am preparat-o frecând bine zahărul pudră cu sucul de lămâie până am obţinut o compoziţie densă, cremoasă. Poate o să trebuiască să mai adăugaţi puţin suc de lămâie. Depinde de mărimea lingurii cu care măsuraţi. 

 

RETETA IN IMAGINI

Prăjitură din foi cu cremă de lămâie-0
Prăjitură din foi cu cremă de lămâie-1
Prăjitură din foi cu cremă de lămâie-2
Prăjitură din foi cu cremă de lămâie-3
Prăjitură din foi cu cremă de lămâie-4
Prăjitură din foi cu cremă de lămâie-5

COMENTARII (35)

Panacris

Panacris 1

22.12.2014, 11:50

ilinca_rox

ilinca_rox 1

22.12.2014, 13:13

este perfecta

Micutza Luana

Micutza Luana 1

23.12.2014, 16:38

buna buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!