Prajitura frumoasa by Mir

de Rux in Prajituri, 14 Dec 2010 | 7094 vizualizari

 

Aceasta reteta deosebita o am de la o prietena minunata si tare draga mie...eu am denumit-o asa, pentru ca e o prajitura frumoasa, care vine de la o mami frumoasa....de doua fetite frumoase. Este atat de buna incat nici nu cred ca imi pot gasi cuvintele sa o descriu....
Caramel delicios, crema de vanilie si sos de portocale...o combinatie splendida...care spune totul....

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • 250 gr zahar
  • 3 linguri apa fierbinte
  • 2 plic vanilie
  • 200 gr faina
  • un praf copt
  • coaja de la o portocala  
  • Siropul caramel:
  • o cana zahar si 50 ml apa  
  • Crema:
  • crema de vanilie( facuta in casa cum am facut eu, sau cat iese dintr-o budinca de vanilie
  • 200 gr unt la temp camerei( ff moale)
  • 200 ml suc portocale
  • 2 linguri faina
  • esenta vanilie
  • 3 linguri zahar pudra  
  • Caramelul delicios:
  • 100 gr zahar
  • 100 gr unt
  • 250 ml suc portocale( proaspat)
  • 2 linguri faina( desfacuta in doua linguri suc portocale)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura frumoasa by Mir:

Facem blatul:

Punem ingredientele la mixer, ouale, zaharul amestecat cu apa fierbinte, faina, praful de copt, vanilia, coaja rasa de portocale. Se pune compozitia in tava tapetata cu hartie pergament ( tava dreptunghiulara) si se da pentru 25 de minute la 180 grade la cuptor. Se lasa la racit , apoi se taie in doua transversal.

Siropul caramel:

O cana de zahar se caramelizeaza , se stinge cu apa si apoi se face siropul, amestecand pana de dizolva bine zaharul. Se toarna lingura cu lingura peste blatul de jos.

Crema:

Facem crema de vanilie in casa sau dintr-o budinca de vanilie( gata preparata si racita), eu am preferat sa o fac in casa ( din 4 oua, 500 ml lapte, esenta vanilie si 200 gr zahar). Punem pe foc 200 ml suc de portocale impreuna cu doua linguri de faina si lasam sa dea un clocot sa se ingroase. Lasam la rece si cand s-a racit foarte bine amestecam cu untul moale pana rezulta o crema. Adaugam si zaharul pudra. Amestecam totul cu crema de vanilie racita bine de tot.

Punem crema peste blat. Acoperim cu blatul de deasupra. Dam la rece.

Pregatim caramelul delicios:

Topim 100 gr zahar caramelizandu-l usor, adaugam si 100 gr unt, amestecam continuu .

Amestecam sucul de portocale proaspat cu doua linguri de faina desfacuta in doua linguri suc de portocala. Turnam deasupra compozitiei de caramel. Amestecam foarte bine si mai lasam pe foc pana se ingroasa usor. Se da la rece si cand este caldut se toarna peste prajitura taiata in prealabil in bucati cu un cutit.( nu miscam bucatile, ci doar le portionam). Si apoi se da la rece pentru minim doua ore, e mai buna lasata pana a doua zi la rece( peste noapte).

Ma intorc de fiecare data la aceasta prajitura cu mare mare placere...e atat de gustoasa...yamyyyy!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura frumoasa by Mir 71076
retete culinare - Prajitura frumoasa by Mir 71077
retete culinare - Prajitura frumoasa by Mir 71081

COMENTARII (30)

Rux 1

16.12.2010, 07:23

Cum asa? Ai mancat de la o prietena? Si de unde are reteta? sau e prietena cu prietena mea? uite inca nu stiu cat are tava dar am sa iti spun....

mena29 1

13.01.2011, 21:05

Rux 1

13.01.2011, 21:20

Mena

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18